Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Azokkal a 3D-s szemüvegekkel,...

Azokkal a 3D-s szemüvegekkel, amit a Cinema City-ben adnak, otthon meg lehet más 3d-s filmeket is nézni?

Figyelt kérdés

2013. jan. 3. 13:11
 1/4 travis93 válasza:
46%
én úgy tudom, hogy azok kimondottan mozivászonhoz valók. én is próbáltam már, de nem lehet használni otthoni filmekhez. :(
2013. jan. 4. 09:43
 2/4 anonim ***** válasza:

Abban a szemüvegben polarizációs szűrők vannak, aminek az iránya megegyezik a speciális vászonra vetített film anyag polarizációs síkjával.

Mivel egy hagyományos, nem 3D nézéshez készült monitor nem képes eltérő polarizációs síkokban a bal-jobb szemnek szükséges képeket megjeleníteni, ezért ez annyira képtelenség, mint ha a mozi vászon helyett mondjuk az otthoni fehér lepedőt néznéd és kérdeznéd, hogy miért nem jelenik meg rajta semmi az ajtóra terítve, sem szemüveggel, sem anélkül.

Szóval ha valamit nem vetítenek úgy 3D-ként, az nem lesz 3D hatású. Sőt ha valamit nem vetítenek egyáltalán ott semmi nem jelenik meg.

Tudom, kicsit vad a hasonlat de tényleg nem rosszból mondom. Nekem a működési elv ismeretében a kérdés is ilyen vadul hangzott.

Egyébként ha van kettő ilyen mozis szemüveged, akkor próbálj ki valami mást, hogy megérthesd a működést.

Az egyik szemüveget tedd fel a szemedre.

A másik szemüveget a szárával hátrafelé (tőled távolodva) tartsd magad elé 30-40 centire, hogy világos rész legyen mögötte. Csukd be az egyik szemüveges szemed és nézd meg a szemben lévő szemüveg szűrőit.

Egyik szemmel egyiket látod sötétnek, a másikkal az ellenkezőt.

Aztán cseréld fel a távolabb tartott szemüveg két oldalát (fordítsd meg), hogy a szárai akkor is ugyanarra nézzenek, vagyis tőled távolabb. Akkor ellentétesen lesz sötét, mint előtte. Ebből látszik, hogy a polarizációs szűrő működik.

Másik kísérlet.

Az egyik szemüvegnek ehhez is rajtad kell lenni.

A másik, kezedben tartott szemüveget most úgy tartsd, hogy a szára feléd, hozzád közelebb álljon.

A szűrőjén keresztül egy elemlámpával vetíts fényt az belőttesd korábban elhelyezett láthatósági mellény fényvisszaverő csíkjára, ((vagy egy összekarcolt (megsmirglizett) csillanó fémes felületre))

Akkor a szemeden lévő szemüvegen keresztül csak egyik szemmel látod a felületen a fényt. Ha a kezedben tartott másik szemüveg bal és jobb oldali lencséjén vetítesz fényt, akkor az ellenkező szemmel látod a kivetített fényt a mellény csíkján, mint az előbb.

Így működik a 3D vetítő.

Mindegyik szemnek való képet külön polarizációval vetíti.

Csak azt látod jobb szemmel, ami a jobb oldali vetítőből származik, és csak azt a másikkal ami a baloldaliból lett kivetítve.

Az egyszerűség kedvéért írtam "egyik és másik oldali" vetítőt. Ez tulajdonképp a felvételkor kicsit jobbra és kicsit balra elhelyezett vetítőt.

a felvételkor a film kettő felvevővel lett rögzítve, ami egymáshoz olyan közel volt mint a két szemünk.

((Itt megint az egyszerűség kedvéért írtam két felvevőt, mert az egy burkolaton belül van és kettő lencsével vesz fel)) Kettő szemmel látunk mi is, ezért látszik minden mélységben.

Azt biztosan tudod, hogy nem látsz mélységet, ha letakarod az egyik szemed.

Így nagyjából érthető?

2013. jan. 4. 22:14
 3/4 A kérdező kommentje:
Nagyjából igen! Ez elég kimerítő válasz volt, nagyon köszönöm, hogy leírtad!
2013. jan. 7. 08:50
 4/4 anonim ***** válasza:
Nagyon szívesen. Örülök, hogy megelégedéssel olvasod.
2013. jan. 7. 20:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!