A texasi láncfűrészes mészárlás című filmet mikor mutatták be itthon?
Az első vagyok.
1990-ig biztos, hogy nem mutatták be.
Wow. Hogyhogy ?
Ez amúgy már csak azért is érdekes mert elméletileg ide haza nem mutattak be a szocializmus alatt horrorfilmeket. Igaz ?
Mégis egy csomó horrorfilmet bemutattak akkor. Viszont erről a filmről semmilyen információm sincs.
1990 előtt Magyarországon hivatalosan horror filmet nem mutattak be, kaland film cimszó alatt ment pl: Az elveszett frigyláda fosztogatói c film is.
Akció film fogalma sem létezett, a Rocky (az elsőn kivül), a Rambo filmekről nem is hallottunk.
Nem volt ez az amerikai dömping behozatal, megválogatták a filmeket, egy évben max. 10-15 amerikai film bemutató volt, csak az értékesebb filmeket láthattuk.
Ellenben minden európai filmet bemutattak, ami számitott, ne felejtsük el, hogy a magyar filmművészet nagyon sok jó filmet produkált, majdnem hetente új tv-film bemutató volt.
Holtak hajnala -magyar bemutató: 1985. július 8.
Ómen -magyar bemutató: 1989. április 13.
A dolog -magyar bemutató: 1985. január 31.
Csak 3 horrorfilmet írtam ki melyek megjelentek a szocializmus alatt.Ezeket nem kötekedésből írtam, csak furcsa, hogy mindenki azt mondja, hogy egyet sem mutattak be közben pedig mégis volt egy pár :)
Én sem kötekedésből próbálok válaszolni.
Mint emlitettem Magyarországban a horror mint film nem létezett. Lehet, hogy elbújt egy-kettő amit nem vettünk észre (de a műfaját tekintve nem volt cimkézve), bár mint film fanatikus csodálkozom rajta.
Minket Federico Fellini, Luchino Visconti, Ingmar Bergman, Makk Károly varázsolt el.
Az, hogy 1988-89 után kezdtek beözönleni az amerikai filmipar termékei annyiban változtatta meg a filmhez való viszonyunkat, hogy egyszerűen abbahagytuk a mozik látogatását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!