Mit szóltok az ilyen feminista mesékhez, mint a Chihiro, meg a Maja a méhecske?
Értem. Akkor ezek szerint ha egy filmben egy férfi dolgozik és férfi a főnök, akkor az meg hímsoviniszta?
Én imádom az összes Miyazaki-filmet, meg is van mind, de sosem véltem felfedezni bennük feminista momentumokat, már csak azért sem, mert a főszereplők nem nők, hanem fiatal lányok. Most akkor Miyazaki látens pedofil, aki szereti a kislányokat?
Koncentrálj inkább a környezetvédő, antiglobalista üzenetekre a filmekben, ahelyett, hogy olyasmit keresel bennük, ami nem létezik.
Szerintem nagyon messze túlgondotlad a dolgot. Nézd meg a A tetovált lány, na az feminista, ez nem az!
Ennyi erővel Az egy gésa emlékirataiban is nők dolgoznak és nő a főnök, mégis véletlenül sem feminista a film.
Kérdező, ezt mégis mire válaszoltad?
Azt írtam: (...) Akkor ezek szerint ha egy filmben egy férfi dolgozik és férfi a főnök, akkor az meg hímsoviniszta? (...) Most akkor Miyazaki látens pedofil, aki szereti a kislányokat?
De mindegy, mert a Miyazaki filmekben akkor sincs nősovinizmus, se férfisovinizmus, még akkor sem, ha pl. A vadon hercegnőjében Eboshi úrnő tesz néhány csípős megjegyzést a férfiakra. A többi filmjében sem hangzanak el nősoviniszta, vagy a férfiakat nyíltan becsmérlő, lenéző megjegyzések. Már csak azért sem lehetséges ez, mert a rendező férfi, és elég furcsa lenne, ha a saját nemét szidná, vagy pocskondiázná. (Ez mondjuk bármilyen nemű embertől elég szokatlan lenne, talán a transzneműektől nem...)
Amúgy a feminista sem azt jelenti, amire te gondolsz, ill. amit a kérdéseddel sugallni akarsz.
A szó jelentése pontosan (wiki): A feminizmus politikai eszme és mozgalom, amely a nők egyenjogúságáért küzd, a nők jogaival foglalkozik. Elemzi azokat az intézményeket, folyamatokat és gyakorlatot, amelyek révén a nőket alárendelik a férfiaknak, másodszor pedig feltárja, hogy milyen módon lehet ezt az alárendeltséget megszüntetni.
Ezek alapján a Chihiro és az össze Miyazaki-film egyértelműen NEM feminista, tekintve, hogy egyikben sem jelennek meg a fent részletezett körülmények. Az, hogy női főszereplő van, inkább egy tiszteletadás a nők előtt ebben az elférfiasodott világban, pláne Japánban, ahol hagyományosan nagyon erős a férfiközpontúság.
Ennyi erővel kb. az összes Disney mese is feminista !
Ekkora baromságot! Az összes Miyazaki film csodálatos és nem feminista!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!