Mi a véleményetek a Dorian Gray című filmről?
Én sajnos a könyvet nem olvastam, de a filmet láttam.
Szerintem nagyon nyomasztó, kicsit unalmas és össze van csapva a vége. Nem jutna eszembe mégegyszer megnézni.
Igen, állítólag a könyv is "nyomasztó", borús hangulatú. Az összecsapott végen a hirtelen és tragikus befejezést érted? Amúgy a drámák között megállja a helyét?
Bocs, de nagyon érdekel!
Ha jót akarsz, ne olvasd el a könyvet, hanem csak úgy nézd meg a filmet.
Én véletlenül látam TV-ben egy unalmas este, és nagyon lekötött. A végefelé már odavoltam a filmért, és elkezdtem letölteni, hogy majd még egyszer megnézzem.
Az alkotók modernizálták a dolgot, ezért más a film vége. nekem bejön ez a vonal.
(Oscar Wilde 1900-ban meghalt, igy nyilván nem írhatott sem metrós kergetőzésről, sem első világháborús hazatérő katonákról, sem szüfrazsettekről. Úgyhogy a film vége nem passzol a könyvhöz, de szerintem jól oda lett gondolva, így jobban érzékeli a néző az idő múlását. És hogy nem volt viszonya Basillal? Oké, nem volt, de Wilde-nak volt férfi szeretője, és ha Dorian csak kicsit is önéletrajzi ihletésű figura, ez az egy csók (meg amit utána odagondol a néző) belefér, főképp abba a tudatba, hogy az ifjú mindenféle élvezetet kipróbál (lásd a filmben elég szado-mazo bevágások is vannak). Kicsit fel van turbózva a film, de pont olyan elemekkel, amik jól mutatnak benne akkor, ha valaki nem olvasta a könyvet.
Én csak most fogom beszerezni Wilde regényét, amelyben állítólag Dorian kinézete is más, plusz a filmben nekem tetsző elemek nem lesznek megtalálhatóak benne. De nem lennék hű önmagamhoz, ha nem olvasnám el.
Különben meg hagyjuk meg az alkotás szabadságát a készítőknek, és ne legyünk olyan vaskalaposak, hogy mindenben pontosan egyeznie kell egy már megírt történetnek a filmes verziójával. Ilyen erővel minden egye olvasó saját elképzelésével is egyeznie kellene, mami ugye lehetetlenség. A fantázia szabadsága az alkotás szabadsága is.
Én írtam, hogy mennyire eltér. Abban igazad van, hogy nem kell tökéletesen megegyeznie a történetnek, de szerintem vannak jól eltalált módon különböző filmek, és rosszul eltaláltak. Pl. A Gyűrűk Ura is elég sok mindenben különbözik a könyvtől (Samu és Frodó veszekedése, az óriáspók megölése, Samu, mint tündeharcos, Frodó már 50 éves, a könyv elején eltelik összesen 27 év, Szarumán teljesen másképp és sokkal később hal meg), de szerintem a Gy. U. változtatásai egyrészt jogosak (27 évet nem írhatnak bele egy filmbe, ha meg odaírják, és az a 27 év elég unalmas, házat építenek, stb.), meg úgy alapból jó ötletek, illenek a történetbe, nem változtatnak a karakterek milyenségén. A Dorianben én túlzásnak érzem a változásokat, szerintem ez nem szőrszálhasogatás, de egyszerűen nem túl hűek az eredeti történethez.
"És hogy nem volt viszonya Basillal? Oké, nem volt, de Wilde-nak volt férfi szeretője, és ha Dorian csak kicsit is önéletrajzi ihletésű figura, ez az egy csók..."
Ilyet viszont ne mondjuk! Azt úgy nem szeretem, mikor mindenki az író életéből próbál kiindulni. Ha Oscar Wilde a saját szerelmét akarta volna beleírni, azt tette volna, elég bátor ember volt ahhoz, hogy megtegye (lásd olyan könyvek, mint pl. a Teleny). Próbálják egyesek ráhúzni, hogy Dorian a könyvben azért szőke, mert Lord Alfred Dougles, akivel O. W. "járt" szintén szőke volt, de szerintem egész egyszerűen csak ártatlanra akarta festeni a könyv elején a karaktert, és a szőkét sokszor azonosítják ezzel. Szóval nem szeretem, mikor egy 100 éve halott költőről/íróról majd mi jól megmondjuk, hogy hogy értette. És nem fért bele a csók, mert ha már mindenképpen bele akarunk látni a dolgokba, Wilde maga nyilatkozta az ilyen pletykákat hallva, hogy nem igaz, mert valójába Henry, Dorian és Basil mind a három ő maga, csak az a 3 különféle személyiség, ahogy őt bizonyos emberek látják (idegenek, ő maga, stb.). nyilván magával meg nem csókolózhat. tudom, hogy ez már végképp szőrszálhasogatás, de ha már belemegyünk abba, hogy "mire gondolt a költő", akkor belefér.
Az említett Teleny-re már felfigyeltem, és beterveztem az olvasmánylistámba. Ez részemről egyébként csak egy elképzelés volt, és nem ellenzem. Már csak azért sem, mert bármi céllal is vették bele a jelenetet az alkotók, egy dolgot mindenképp elértek: visszhangja volt, ami pedig azért jó, mert a közönséget kezdik szépen hozzászoktatni, hogy bezony ideje lenne tabukat döntögetni. Az emberek pedig sokfélék, és van egy réteg, aki számára ez a pár perces rész igazi csemege. Mondjuk úgy: gondoltak minden néző gyönyörűségére. A színésznek egyébként nem kis meleg-rajongótábora van, amihez nyilván hozzájárult ez a kis szösszenetnyi jelenet is.
És még mielőtt bárki megkérdezi: nem, nem vagyok meleg:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!