Mi lett a régi, jó mesékkel? Hová lettek, a régi szép idők, mikor még Balu kapitány, Hupikék törpikék, Gumimacik stb ment?
És természetesen ma már miért adnak ennyi szörnyűséget? (gondolok itt mindenféle agyromboló rémségre)
Nem csoda, hogy a gyerekek agresszívak, főleg, hogy a főhősnek kiesik a szeme, meg ehhez hasonlóak..
Vélemények? :)
Ez egy remek ötlet! Én is gondolkodtam rajta, hogy ha majd a jövőben lesz gyermekem, akkor megszerzem ezeket a meséket, hisz aranyosak voltak. Mai napig szívesen visszanézem őket.
Örülök neki, hogy a kisfiad ezeken nő fel! Szívesebben emlékszik majd vissza rá :)
Örülök, hogy egyetértünk! :)
Van egy házaspár ismerősünk, akik szerint nem jó a fiunknak,ha nem nézheti a tv-ben az új meséket, mert szerinte az oviban, később a suliban nem lesz közös témája a többi lurkóval. Szerintünk ez oltári nagy butaság. Nem hinném, hogy kevesebb élménnyel gazdagodna, ha a pokemon meg mindenféle harcos mesékről lemaradna... ha majd később nagyon izgatja a fantáziáját, megnézheti. De amíg pici, addig nem, és remélem, a későbbiek során nem is fog vágyni a többi "szemétre". Pont most kaptam meg a legjobb barátnőmtől a Fecsegő tipegők c. sorozatot. :)
A "régi szép időkben" is bően voltak erőszakos, agresszív rajzfilmek, legfeljebb te nem találkoztál velük. Meg azért az általad felsoroltakban is bőven van erőszak...
A Tom és Jerry igazi klasszikus, mégis tobzódik az erőszakban, hiszen Tom és Jerry ütik-verik egymást minden epizódban, lelövik a másikat, felrobbantják, stb...
A Hupikék törpikékben Hókuszpók konkrétan meg akarja ölni a törpöket...
A Gumimacikban a szörnyek és a bajuszos manus akarja elpusztítani a gumimacikat...
A Balu kapitányban állandóan lövik egymást a repülők...
Amit leírtál, az roppant álszent és tudatlan kijelentés, már elnézést; nem bántásképp írom.
A mai rajzfilmek nem szörnyűbbek a régieknél, csak másképp ábrázolják az erőszakot. Ennek a forrása azonban nem a tévéből és a rajzfilmekből fakad, hanem az irodalomból, ill. magából az emberi természetből. Az ember erőszakos, magától értetődő, hogy ez a tulajdonság megjelenik az alkotásaiban is.
Az ókori görög eposzok is pl. tocsogtak a vértől és az erőszaktól, Rómában olyan keresztényüldözések voltak, hogy azt el sem tudod képzelni (olvasd el a Quo vadis c. regényt).
Olvass el egy akármilyen Grimm-mesét; tiszta horror (Farkas megeszi a nagymamát, felvágják a hasát, Hófehérkét megmérgezik, stb).
Az emberben eredendően benne van az erőszakosságra való hajlam és ösztön, és ez a gyerekekben is jelen van, kár is lenne tagadni. A rajzfilmek csak annyiban hibáztathatóak, hogy azt a látszatot keltik, hogy erőszakkal és a másik megverésével, elpusztításával minden probléma megoldható. Ez persze közel sincs így, ennek az elmagyarázása (ill. felismerése) azonban a szülő feladata.
Félek, te most olyan témát találtál, amiről nem tudsz eleget, ill. csak a felszínt látod.
Hozzáteszem: te csak és kizárólag amerikai rajzfilmeket írtál, így én is ezekre reagáltam.
A világon azonban közel 200 további ország van még az USA-n kívül, így jó eséllyel találhatsz olyan stílusú rajzfilmeket, meséket, melyek kevéssé erőszakosak.
14:51
Tényleg butaság, hisz a kicsik bármiről eltudnak cseverészni, könnyen elfoglalják magukat. Jó szórakozást a fiadnak! :)
22:32
Igazad van, tényleg nem voltam ennyire benne a témában, de most, hogy így kifejtetted, volt min elgondolkodnom.
Ezek után bővebben utána fogok nézni, hisz, az agresszio tényleg ott van, de szerencsére vannak mesék,rajzfilmek stb.-k amelyekben nem annyira nyilvánul meg.
Arra gondoltam inkább, hogy maga a történet aranyos, kedves, nem "őrült" figurákkal van tele.
És köszönöm, hogy felvilágosítottál
22:32
Igazad van, mindenhol jelen van az erőszak. De ha pl. egy Hupikék törpikéket nézel, ahol Hókuszpók gonoszkodik a törpökkel, és levest szeretne főzni belőlük, tudhatod, hogy a végén mindig a gonosz, tehát ő jár rosszul.
Ha egy mostani mesét nézel, akkor nem biztos, hogy gonosz rosszul jár... és itt a gond az új mesékkel.
:)
A gonosz mindig rosszul jár!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!