Egy forgatás a filmrendező számára mennyire megterhelő? Mennyire fáradhat ki lelkileg, mentálisan, fizikailag?
Attól függ, milyen filmről van szó, és persze hogy magyar, amerikai, vagy más nemzetiségű emberről van szó.
Egy film elkészítése nem csak a forgatásból áll, hanem előkészületekből, utómunkákból, stb, és a rendező ezeknek is szerves résztvevője, szóval egy átlagos film esetében is minimum 4-5 hónap, vagy akár több is, amiből a forgatás olyan 2-3 hónap (mikor hogy, ez is sok mindentől függ).
Peter Jackson Gyűrűk ura-filmjei pl. éveken át készültek (és az csak a forgatás volt), de George Lucas is '95 óta dolgozott a Baljós árnyakon, amit csak '99-ben mutattak be.
Hogy ki mennyire készül ki fizikailag és mentálisan, az erősen egyénfüggő, és persze az sem mindegy, milyen körülmények között kell dolgoznia, pl. milyen emberekkel, milyen technikával, kell-e utazni, stb.
De mivel te kifejezetten a forgatásra kérdeztél rá, akkor elmondom, hogy nekem mik a tapasztalataim (eddig három filmben dolgoztam).
Az első filmem egy dokumentumfilm volt, amit én vágtam, a rendező munkatársa voltam. Mivel a pasasnak hupilila fingja sem volt, mit akar csinálni, éveken át szenvedett. Mindig elrohant egy újabb pótforgatásra, majd megint, és megint. Az persze nem hagyományos forgatás volt, mivel lényegében csak ő volt, és a kamerája.
A második film rendes játékfilm volt, ott gyakornokoskodtam. Annak csak a forgatása kb. 3 hónapig tartott, viszont télen, vagyis rohadt hideg volt, pláne éjszaka. A rendező viszont régi motoros volt (Gárdos Péter), szóval annyira nem viselte meg a dolog, már megszokta a nehézségeket, legalábbis nem láttam dilizni, vagy őrjöngeni, és fáradtnak sem láttam különösebben.
A harmadik film egy tévéfilm volt, amit kb. 3 hétig forgattunk, ott másodasszisztens voltam. Ott a rendező szintén egy öreg csóka volt, aki nem akkor kezdte a szakmát, és le a kalappal előtte, mert ő volt a legidősebb az egész stábban, mégis ő bírta a legjobban a strapát, a napi átlag 10-12 órás műszakokat.
Köszönöm a részletes és információ gazdag választ!
Még mindig a filmiparban dolgozol?
Magyarországon sosem volt filmipar, így most sincs, tehát nem is dolgoztam/dolgozom benne.
De értem a kérdésed, és a válasz: elvileg igen, bár konkrét filmekben már régóta nem voltam. Mivel a magyar filmgyártás világa egy nagy maffia, ahova kívülállókat nem engednek be (csak rokonokat, barátokat, csókosokat), én sosem voltam benne teljesen, bár jobb is, mivel a filmesek 90%-a műveletlen idióta, akiknek a nagy része ráadásul alkoholista is.
Én médiaipari szakmunkásnak nevezem magam, főleg videó-utómunkával, vágással, dvd-authoringgal foglalkozom, de az elmúlt egy év óta pl. dvd-borítókat készítek. Van tehát közöm a szakmához, de a farvízen evezgetek, hogy úgy mondjam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!