Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Szerinted Andy Vajna változtat...

Szerinted Andy Vajna változtatni fog bármin is?

Figyelt kérdés
Lesznek-e szórakoztató magyar filmek a mozikban, amelyekre 6-700 ezren is ellátogatnak majd? Úgy néz ki, ezek lesznek: [link]
2011. jún. 8. 22:09
1 2
 1/13 anonim válasza:
Úgy néz ki.
2011. jún. 8. 22:28
 2/13 anonim ***** válasza:

Ez gyakorlatilag kizárt.

Nincs elég pénz a filmgyártásra, sem állami, sem magántőke, és Vajna minden erőfeszítése ellenére sem fog ez változni, éppen a filmek magas gyártási költségei miatt. Egy átlagos film kb. 100-300 millió forintba kerül, ami nem termeli vissza magát sem a moziforgalmazásból, sem a DVD-megjelenésből, sem a tévésugárzásból. Egyszerűen nem származik ennyi bevétel, így magántőke nem fog belemenni olyan arányban, mint kéne, hiszen mint üzleti befektetés, nem ígér megtérülést és profitot. Ez megváltoztathatatlan tény, tekintve a magyar piacai sajátosságokat. Ez az egyik.

A másik, hogy Magyarországon nincsen olyan kiépült profi szakma, mint külföldön (és most nem feltétlenül Amerikára gondolok). Hiányoznak a tehetséges művészek és szakemberek, ill. kevés a megfelelően képzett technikai kiszolgáló személyzet is, ami pedig elengedhetetlen. Nincs mondanivaló, nincs művészi érték, ez a legnagyobb gond a pénzhiányon kívül. És persze nincs tehetséges "iparosság" sem, ami pedig ahhoz lenne szükséges, hogy tisztességesen elkészített műfaji filmek készülhessenek. Az utánpótlásképzés évtizedek óta egyre jobban elsorvad, diplomás munkanélkülieket ont magából a Filmművészeti Egyetem. Aki teheti, elmegy külföldre szerencsét próbálni, mert ott még van esélye a tisztességes filmkészítésre, aki itthon marad, igyekszik benyalni valami nagykutyának, vagy elmegy tévézni, stb.

A harmadik dolog, hogy a filmszakma egy rendkívül zárt világ, ahová kívülállót szinte alig engednek be, úgy is mondhatnám, maffiaszerű a felépítése, ahol középszerű, tehetségtelen emberek kapaszkodnak 10 körömmel a kitaposott pozíciójukba, hogy közel legyen a húsosfazékhoz (azaz a pénzhez). A szakma évtizedek óta az egykori dicsőségén kotlik, de megújulásra képtelen a pénz és a valódi tehetség hiányában.

És persze ebbe a zárt világba csak a rokonok, barátok, csókosok juthatnak be, pl. a tehetségtelen rendező még tehetségtelenebb fiacskája, politikus lánya, egykori gyerekszínész, akit egy producer támogat, stb.

Andy Vajna sajnos ezeken nem fog tudni változtatni, mert az nem elég, ha ő akarja (?), de az egész szakmának is akarnia kell, ahhoz viszont gyökeres, alapvető és radikális változtatások szükségesek, amikre jelenleg nincs se pénz, se lehetőség, sem egységes akarat.

Majd Vajna is be fogja ezt látni, és inkább visszamegy producernek.

2011. jún. 9. 23:24
 3/13 A kérdező kommentje:

Az első bekezdéseddel teljesen egyetértek.

Második: Magyarországon nincsen olyan kiépült profi szakma, mint külföldön.

-ezzel vitatkoznék picit: hazánk rengeteg vfx-es munkát csinál (vizuális effektusok), részt vettünk a T3-ban, Vaskabátokban, Harry Potterben stb. Látványt tudunk generálni. Vannak világszínvonalú stúdióink, gondolom azokhoz profi stáb is jár (ez alatt azt értem, akik megfelelően tudják használni a stúdió berendezéseit) Tehetséges szakemberek vannak, csak amit a harmadik bekezdésben is írsz az hátolja őket.

"Nincs mondanivaló"

- tudnánk mit mondani, csak senki nem akar

" Hiányoznak a tehetséges művészek"

igen, egy normális színész sincs akit mondjuk Európában el lehetne adni.

2011. jún. 11. 14:36
 4/13 A kérdező kommentje:
Kihagytam: Magyarország 2 műfajban alkothat világszínvonalút: low-budget film (Paranormal Activity, Fülke, Fűrész) és az animációs filmek. Éppenséggel Vajna animációs cége világhírű.
2011. jún. 11. 14:39
 5/13 anonim ***** válasza:

Neked abban igazad van, hogy Magyarországon több jó VFX-cég is van, pl. az Oberon, a Focus Fox, stb, azonban ők csak külföldre dolgoznak, esetleg reklámokban, de magyar filmekben gyakorlatilag nem, mert nincs rá igény.

De én nem is a vizuáleffektekre gondoltam szakképzett, profi technikai személyzet alatt, hanem felvételi stábokra. Igen, tudom, hogy vannak hozzáértő világosítók, meg kameratechnikusok (magam is dolgoztam ilyenekkel), azonban itt is ugyanolyan falak vannak a kívülállók számára, mint a filmgyártás művészi oldalán.

"Nincs mondanivaló - tudnánk mit mondani, csak senki nem akar"

Talán volna mit mondani, de vagy nem tudják jól elmondani, vagy nem akarják (vagy nem lehet).

"Hiányoznak a tehetséges művészek - igen, egy normális színész sincs, akit mondjuk Európában el lehetne adni."

Én nem színészekre gondolok, hanem alkotókra, írókra, rendezőkre, stb. A színészeink valóban jók (már amelyik), de tehetséges forgatókönyvírók és rendezők nincsenek már régóta (külön forgatókönyvírói kaszt pedig soha nem is létezett, amit azt illeti).

Alapvetően az a baj, hogy a magyar filmgyártás egészen más úton haladt az elmúlt évtizedekben, mint a külföldi, és nem lehet a nyugati típusú filmiparba egyik pillanatról a másikba beletanulni. Nincs pénz, és nem is lesz. El kell ezt fogadni, mást úgysem tehetünk.

2011. jún. 11. 17:03
 6/13 anonim ***** válasza:

Andy Vajna "világhírű" animációs cége? Mire gondolsz? Vajnáé az InterCom, de az filmforgalmazó. Animációs cégről nem tudok. Nem lehet, hogy összetéveszted a Varga Stúdióval?

Az valóban elég híres a szakmában, bár évek óta az is főként külföldi bérmunkákat készít (pl. Mr. Bean).

2011. jún. 11. 17:05
 7/13 A kérdező kommentje:

Én ismerek írót, aki nagyon jól ír (direkt nem írom a nevét), de az csak 1 ember. Sajna ő ebben a rendszerben biztos nem fog a tűzhöz közel jutni, pont azért mert tud.

Az, hogy vfxre nincs igény amiatt van, hogy nincs olyan sztori, bár a Hídemberben volt, de azt a filmet nem láttam.

Ez most nem a reklám helye, de a Digic Pictures-ben Andy társtulajdonos, ő az egyik alapító. Vajna már rég eladta az Intercomot tudtommal, legalábbis a többségét biztosan.

2011. jún. 11. 23:02
 8/13 anonim ***** válasza:

"Én ismerek írót, aki nagyon jól ír (direkt nem írom a nevét), de az csak 1 ember. Sajna ő ebben a rendszerben biztos nem fog a tűzhöz közel jutni, pont azért mert tud."

Persze, talán a fiatal generáció között biztos van, aki jó.

A VOX-nál is dolgozott egy srác (most nem jut eszembe a neve), aki nemrég megírta az első (?) forg.könyvét, abból lett is végül legyártott film.

"Az, hogy vfxre nincs igény amiatt van, hogy nincs olyan sztori, bár a Hídemberben volt, de azt a filmet nem láttam."

Ez így van alapvetően, viszont azt is tegyük hozzá, hogy mivel a klasszikus magyar filmek nem effekt-orientáltak, az írók és rendezők eleve nem is gondolkodnak fx-es filmekben, történetekben, meg hát nem is biztos, hogy kapnának pénzt olyan filmre, ami nagyon fx-es. Tudod, a magyar filmnek "komolynak és művészinek" kell lennie, meg kell mondani a tutit, stb.

A Hídember filmként sztem sz..r, de az effektek elég tisztességesek benne, főleg a 3Ds Lánchíd.

"Ez most nem a reklám helye, de a Digic Pictures-ben Andy társtulajdonos, ő az egyik alapító. Vajna már rég eladta az Intercomot tudtommal, legalábbis a többségét biztosan."

Akkor többe tudsz nálam :) A Digic Pict-ről eddig még nem hallottam.

2011. jún. 12. 10:35
 9/13 A kérdező kommentje:

"A VOX-nál is dolgozott egy srác (most nem jut eszembe a neve), aki nemrég megírta az első (?) forg.könyvét, abból lett is végül legyártott film."

Ej-ha :), azt hiszem a Vox egyik dolgozója csinált is egy kisfilmet, azt reklámozták is, arról van szó, vagy ez nagyjátékfilm?

"rendezők eleve nem is gondolkodnak fx-es filmekben"

pedig megpróbálhatnák, mostanság fog kijönni a Sorsvonalak c. film, annak nagy része cg, kíváncsi vagyok, szerintem a történet nagyon nulla lesz, ez az a Mark Hamil-es dolog.

" A Digic Pict-ről eddig még nem hallottam."

Juj :) nagy szegénységi bizonyítvány :) pedig itthon ők a csúcskategória csúcsa. Arról biztos hallottál h a Terminátor 3 effektjeit magyarok csinálták, na ők készítették, lassan 10 éve!!!

2011. jún. 12. 12:02
 10/13 anonim ***** válasza:

Ej-ha :), azt hiszem a Vox egyik dolgozója csinált is egy kisfilmet, azt reklámozták is, arról van szó, vagy ez nagyjátékfilm?

Nem, nagyjátékfilmről van szó, az írósrác évekig volt a VOX egyik munkatársa, foglalkoztak is a filmmel, mikor bemutatták. De most hirtelen nincs meg, hogy a srác író volt, vagy rendező (vagy mind2).

"rendezők eleve nem is gondolkodnak fx-es filmekben"

pedig megpróbálhatnák, mostanság fog kijönni a Sorsvonalak c. film, annak nagy része cg, kíváncsi vagyok, szerintem a történet nagyon nulla lesz, ez az a Mark Hamil-es dolog.

Igen, erről én is hallottam már. THELOMERIS lesz a címe, és Mark Hamill a kreatív konzultáns, meg szerepelni is fog benne. Kíváncsian figyelem, mi lesz a filmmel, hátha elindít valami pozitív folyamatot. Állami pénz nem is lesz benne, csak magántőke. Meglátjuk, mi lesz belőle :)

Juj :) nagy szegénységi bizonyítvány :) pedig itthon ők a csúcskategória csúcsa. Arról biztos hallottál h a Terminátor 3 effektjeit magyarok csinálták, na ők készítették, lassan 10 éve!!

Azért kicsit hadd pontosítsak: a T3 effektjeit nem magyarok csinálták, csak néhány trükköt készített egy hazai cég, itteni szakikkal.

2011. jún. 12. 14:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!