The Ghost Writer - Szellemíró idézet kérdés. Mi rejlik a sorok mögött?
Sziasztok!
Ha valaki tudja, mit takar pontosan a Szellemíróban (The Ghost Writer) a következő párbeszéd utolsó mondata, az leírhatná; köszi előre is.
The Ghost: Well don't tell me you're going to read it now.
Richard Rycart: Not all of it, just the beginning. There's something very important about it.
The Ghost: Yeah, it's the cure for insomnia.
A könyvet kezdte elolvasni az egyik tag... ezzel azt akarja mondani, hogy unalmas, fárasztó a mű eleje?
"The Ghost: Yeah, it's the cure for insomnia."
A Szellem: Jah, hogy ez a gyógyszer álmatlanság ellen.
Tudom a magyar jelentését, meg is fogalmaztam a leírásomban... nem tudom, feltűnt-e, hogy a címben szerepel a "sorok mögött", gondolom tudod mit jelent?
Engem az érdekelne, hogy mit akar azzal mondani, hogy ez a gyógyír a álmatlanság ellen? Mire akar ezzel utalni, mit akar mondani? Azt, hogy unalmas a könyv, ezért gyógyír az álmatlanság ellen? Ergo ha elkezdi olvasni, akkor rögtön elalszik alatta, vagy mi?
Előre is kösz...
Valószínűleg arra utal (ebből a három sorból kiindulva), hogy a szellem nagyon unalmasnak találja a könyvet, Richardnak viszont valamiért különleges ez a könyv, valamit meg akar tudni belőle. Erre azzal utal, hogy "There's something very important about it.", ami magyarul ugye: Van valami, amiért ez nagyon fontos/van valami, amiért nagyon fontos ezt elolvasni. Talán itt az important-re nem is a fontos szó a legmegfelelőbb, mert így nem jön ki a lényege a dolognak, itt azt jelenti, nem szó szerinti fordításban inkább, hogy "Van rá okom, hogy elolvassam."(bár még ez sem teljesen jó így), ezzel utalva arra a dologra, amit megtudhat a könyv elejéből.
És erre a szellem poénosan megjegyzi, hogy: igen,az, hogy gyógyszer az álmatlanságra/kigyógyít az álmatlanságból.
Ez így elég magyartalan, de ha szó szerint fordítjuk, nem jön ki az a szófordulat, ami az egésznek a lényege. Tőlem ügyesebbek biztosan megtudnák ezt oldani - nekem így sikerült:)
Egyébként pedig az első hozzászólásommal is csak segíteni akartam, épp ezért visszavehetnél az arcodból.
Nagyon szívesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!