Milyen formatumuak a HD (High Definition) filmek?
Olyanokra gondolok mint pl MKV ;Blu-Ray stb....
Mik vannak meg ?
A HD és a videóformátumok között alapvetően nincs összefüggés, hiszen egy divx avi éppúgy lehet HD-felbontású, mint egy mkv, de emellett lehet még pl. flv, mp4, stb is...
A HD azt jelenti, hogy a videó felbontása minimum 720 vízszintes sor, progresszív képkezelés mellett. Ennélfogva egy wmv, mov, ogg, avi, mpeg, meg gyakorlatilag bármilyen videóformátum lehet HD-felbontású, ha olyanra kódolják.
Az tény persze, hogy a Bluray alapvetően HD-minőségű, mivel tulajdonképp ilyen felbontású videókra lett kifejlesztve, azonban érdemes tudni, hogy a bluray, mint olyan, csak egy ugyanolyan adathordozó, mint a DVD-lemez, és éppúgy fel lehet rá írni sima SD-minőségű anyagokat is, nem csak HD-t.
Az általános köztudatban persze a bluray egyenlő a HD-vel, noha ez nincs teljesen így :)
Előző hozzászólóhoz nekem is lenne egy kérdésem. A Bluray 720p-eseket le tudom játszani, de 1080p-nél csúszik a hang. Ha jól tudom ezek ilyen többszörösen tömörített formátumok, amikhez jobb proci kellene, hogy rendesen menjen. Viszont valahol hallottam, hogy van olyan beállítás, amivel ezt ki lehet küszöbölni és nem kell gépújításba pénzt invesztálnom.
Lehet hogy hülyeségeket írok, de a segítséget nagyon megköszönném.
Nem teljesen értem a problémát. Te magad írtál meg egy BD-lemezt, és úgy csúszik a hang 1080p-nél? Vagy gyári BD-nél van ilyen gond?
A bluray-en általában MPEG-2, H.264/MPEG-4 AVCHD,vagy VC-1 formátumúra vannak kódolva a filmek, ezeket viszont egy lépésben is le lehet kódolni, nem muszáj "többszörösen" tömöríteni, hiszen ezeknek a bitrátája jóval nagyobb a sima DVD-nél.
Ha számítógépen akarsz lejátszani BD-t, vagy akár HD-minőségű videót (mkv, avi, stb...), ahhoz tényleg kell megfelelő proci és vga, mert máskülönben nem lesz valósidejű a lejátszás, akadni fog a film, stb. Ilyen beállításról, amit mondtál, én még nem hallottam. Lehet, hogy ettől függetlenül van :)
masodik valaszolonak koszonom a valaszat
ment a zold kezecske is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!