Miért tányér/csésze alakú a Star Trekben az úrhajók parancsnoki része? Van valami oka, vagy csak simán ilyenre találták ki?
Roddenberry bácsi ilyennek képzelte el őket. :) Nekem nem feltétlenül tetszik, hogy sok hajóosztály épül fel ugyanazokból az elemekből, de a tányérszekció alakjának így effektíve nincs jelentősége, mert az áramvonalasság az űrben nem szempont (bár az Intrepid, meg egy-két osztály tud landolni bolygón), de gondolom, a Jefferies-csövek elhelyezkedése, és az emeletek száma már szempont volt.
De ez csak tipp :)
23L
Elmorzsoltam egy könnycseppet :):):):)
Igazán nem egy lánytól vártam, hogy így kenje-vágja a különböző hajóosztályokat, és a technikai adatokat :)
Amúgy meg ez inkább praktikusság szerintem. A tányéregységben elfér minden, így a hajtómű-szekciót csak hozzá kell illeszteni, ezáltal pedig akár vegyíteni is lehet a különböző hajóosztályokat. Pont az Intrepid esetében (amilyen pl. a Voyager is) az is fontos szempont volt, hogy áramvonalas legyen, tekintve, hogy az Intrepidek képesek landolni.
Meg ha már így belegondolok, akkor a cseppforma a szubtérmező szempontjából is szerencsésebb lehet, ill. a deflektornak sincs akkora melója egy szögletes, mindenféle kiálló bizbasszal teliszórt hajótesthez képest.
És persze egyszerűbb talán egy ilyen modellt elkészíteni is, meg jól is néz ki :):):):)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!