Trónok harca és a Tűz és jég dala fanok! Mennyire örültök, hogy újra léteznek rémfarkasok? (magyarul óriásfarkas)
www.youtube.com/watch?v=q6ta3TX2Zgw
A rémfarkas lett az első kihalt állat, amit feltámasztott a tudomány.
Mit szóltok, hogy a rémfarkasok hamarabb támadtak fel a kihalásból, minthogy George R. R. Martin befelyezte a regényfolyamát?

De a paleontológusok és paleoművészek tévednek. (?)
Én inkább genetikusokban bízok és nem geológusokban, ha géntechnológiáról van szó.
A farkast CRISPR géntechnológiás módszerrel hozták létre. A szürke farkas és a rémfarkas génjeinek összehasonlítása során a szürke farkas eltérő génjeit átalakították a rémfarkasévá. A többit nem is kellett, hiszen nem azok tették a rémfarkast és a szürke farkast két külön fajjá.
Tehát pont úgy csinálták meg, ahogy a természet is létrehozza a fajokat. Csak mesterségen csinálták, a korábbi rémfarkas "tervrajz" alapján.
Ezért nem klón és nem is hibrid.
Egy új rémfarkas fajnak nevezhető, mert nem lehetünk biztosak benne, hogy csak ez a 20 gén volt más. De ezek biztosan.
Idővel pedig kifinomultabbá fog válni.
De aki csak egy szürke farkas klónjának nevezi, az szerintem alá akarja ásni a munkájukat.
Vagy csak vannak benne belőle gének? WTF? A két farkas génjei 99%-ban egyeznek, ha veszem az egyik tervrajzát és az alapján átalakítom a maradék 1%-ot, akkor a másik fajt fogom megkapni. Nem pedig klónt vagy hibridet, hanem 100%-ban a másikat.
Mármint akik ilyet mondanak, azok szerint hogyan keletkeznek új fajok és mik különböztetik meg őket?
Ahogy írtam, azon lehet vitatkozni, hogy mennyire volt ez még pontos, de amilyen ütemben haladnak mindenképpen ez lesz a jövő és egyre kifinomultabb lesz.

Paleontológusok foglalkoznak ezekkel az állatokkal. A genetikusoknak pár száz, pár évtizede kiirtott fajokat sem sikerült visszahozni. Aurochs és quagga esetén is "visszatenyésztéssel" próbálkoznak és nem klónozással. Ám ezek sem azok az állatok, csak valami ami hasonlít rájuk és remélhetően ökológiailag megegyeznek. Mert a fajok klónozás általi feltámasztása, főleg több ezer éves távlatban sajnos úgy tűnik, hogy csak egy mese. Használható génekhez hozzá lehet jutni és a kívánt fajra hasonlító hibridet létre lehet hozni remélhetően, de ennyi. Szóval nem sikerült Aenocyon dirust klónozni, sem Aenocyon újklónhibridGMOfajakármit.
"Tehát pont úgy csinálták meg, ahogy a természet is létrehozza a fajokat." - A természet nem így dolgozik. Evolúció, természetes kiválasztódás stb..
"Ezért nem klón és nem is hibrid." - Nem klón? Akkor mirelit? Akkor mi? Ó igen, GMO szürke farkas. Sokan így hivatkoznak rá.
Továbbit hagyjuk, mert fogalmad sincs az egészről. Kérjük a CT anyagokat, mennyiben egyezik a klónok csontozata és fogazata Aenocyonnal? Ráadásul ahogy írtad "a szürke farkas eltérő génjeit átalakították a rémfarkasévá." Jobb esetben új Canis faj és nem Aenocyon. Ugyan ezt akarják gyapjas mamutok esetén is, de az se gyapjas mamut lesz.
Lehet azon vitatkozni, hogy az "átírás" az most milyen minőségű, de akkor kérek szürke farkast "átírni" ázsiai vadkutyává, ami ténylegesen az is és szaporodásra képes, egészséges utódokat képes nemzeni rendes ázsiai vadkutyával. Egyáltalán képesek vagyunk-e erre? Csak két ma is élő faj esetén lehet letesztelni.
Nem csak paleontológusok foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, hanem biológusok és különösen archeogenetikusok is, például Beth Shapiro, aki az egész kutatási irány egyik legelismertebb alakja (ő csinálta a rémfarkast). Ő évek óta dns szinten elemzi a farkasok és mamutok genetikai történetét.
Az, hogy a korábban kihalt fajokat nem hozták vissza nem a genetikusok inkompetenciája, hanem technológiai és anyagi korlátok miatt van. A crispr például csak az elmúlt 10 évben vált valódi, könnyen hozzáférhető és alkalmazható eszközzé. De 10 év után itt az első rémfarkas.
A GMO vagyis genetikailag módosított organizmus...
Minden faj, még mi is génmódosítottak vagyunk, az evolúció folyamata is a genetikai változásokon alapul. A hibridek pedig a fajképződés természetes lépcsőfokai, nem ritkaság. Pont Shapiro csapata fedezte fel, hogy a kolumbiai mamut valójában hibrid volt: a gyapjas mamut és egy másik, ismeretlen mamutfaj keveréke.
Szóval nem biztos, hogy szerencsés a tudományos eredményeik felett ilyen módon ítélkezni, csak mert jelenleg nem tökéletes másolatai a kihalt fajnak (a cikk is említi a crispr jelenlegi limitációit). Ez nem mese, hanem egy lehetséges irány ezen a tudományterületen.
"Egyáltalán képesek vagyunk-e erre? Csak két ma is élő faj esetén lehet letesztelni."
Milyen értelemben? Le van írva, hogy a crispr technikának még vannak limitációi.
Ugyanakkor a jobb eredmény garantáltabb a példáddal, hiszen mindkét faj létező, ezért olyan dolgokat is tudnának szerkeszteni, amit már a kihalt fajon nem vizsgálhatnak. Tehát pl. az epigenetikát vagy az alternatív splicingot könnyen vizsgálhatnák. És a cikkben említik még az étrendet, mikrobiomot, stb., amit egy élő fajon viszonylag könnyű kielemezni.
Illetve ott van még a mitokondrium.
Szóval így nem lenne csalás?
Amire a bizonyítás helyett tényleg jó lenne, hogy betanítsuk az ai-t és az megjósolja hogyan működhet kihalt faj esetén a genom a már létező fajok egymásba szerkesztése alapján. Tehát először in silico lenne szerkesztve a genom.
Egyébként szerintem biztosan foglalkoznak hasonlóval. Pár év múlva biztos többet lehet tudni és több eredményt hoznak nyilvánosságra.
Illetve amit írsz az pont jó lenne arra, hogy megmentsenek kihalófélben lévő fajokat. Szóval szerintem ezek után "hamarosan" látunk rá példát. Várd ki.
"Jobb esetben új Canis faj és nem Aenocyon"
A rendszertant meg szerintem hagyjuk, mivel hasonlóra nem nagyon van példa. A rendszertan ma meg már szintén a genetikán alapul. De ha egy faj genomját átírják a másik faj genomjára, akkor miért viselné az eredeti faj nevét?
Amúgy meg szép volt, jó volt, de folyamatosan rendezitek át. Majd ha 10 percnél tovább marad állandó egy besorolás, akkor vissza lehet rá térni.
"Kérjük a CT anyagokat, mennyiben egyezik a klónok csontozata és fogazata Aenocyonnal?"
Még annyit ehhez, hogy tudtommal a saját oldalukon válaszolgatnak. Kérd meg, hogy rakják ki vagy csinálják meg. Ha elegen kérik, akkor biztos meg fogják lépni.

Látom nem sikerült felfogni, hogy ez nem Aenocyon. Totálisan ignorálod, hogy a témában relevánsak mennyi kritikát fogalmaznak meg és nem véletlenül teszik meg. A természetes lények nem GMOk. Még a domesztikált fajták sem azok. Ember általi "babrálást" ne mosd össze a természetes folyamatokkal.
Vagy nem értesz hozzá, vagy nem akarod megérteni. Ez utóbbi eset jöhet abból, hogy nem értesz hozzá, de jöhet másból is, pl. az embereknek kell a lelkesedés, még akkor is ha nincs alapja, vagy hazugságokra épül.

Van a csontozatról fent kép: [link]
Farok, meg nyakcsont, farok és nyakcsigolya helyett. Értem én, hogy hétköznapi embereknek készült, de a csigolya szót ők is ismerik.
"Látom nem sikerült felfogni" = Nem értek veled egyet.
Egy paleontológus vagy paleoművész genetikai témában nem releváns. Sajnálom. Ha az a célod, hogy visszafújjam a narratívátokat, akkor felesleges köröket futsz, előre szólok. Arra ott van nektek a primeval discord és hasonlók, ahol dühöngtök.
Inkább te nem akarod megérteni, hogy teljesen mindegy hogyan történik a genom módosulása, a természetben is pontosan ugyanígy megtörténik. Ez nem összemosás, hanem tény. Szimplán hazudsz, amikor azt mondod, hogy ez hazugságra épül.

Tudtam, hogy Horner chickensaurusa miatt van.
A laborban ha nem történne meg sokkal gyorsabban a változás és a természetes lassú folyamatra várnánk, akkor nem létezne egy csomó antibiotikum sem. Mégsem panaszkodnak az emberek, hogy ez nem igazi, mert a laborban módosították és nem várták meg, amig a gomba előállt vele.
Mindig rettegnek az emberi beavatkozástól, miközben folyamatosan mindenbe beleavatkozunk. Egy csomó mutagént szórunk ki a természetbe, ami felett nincs semmi kontroll. De ha laborban, ellenőrzött körülményeket között csinálja valaki, az valahogy rossz.
De jó, részben igazad van. Szerintem sem kell akármit megengedni és mindenki szava számít. Nem tiszteletlen akartam lenni az irányukba.
Én megvárom, hogy ez hova fejlődik és mit hoz nekik a jövő. Kíváncsi vagyok, hogy hol lesznek egy újabb 10 év múlva és mennyire lesz addigra fejlett ez a technika, de szerintem az ai sokat fog rajta dobni.
És remélem elő tudnak állni majd egy olyan pl. dodóval is, amivel elégedettek lesztek ti is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!