Számotokra is idegesítő mikor egy film könyv adaptáció, és a legfontosabb részleteket változtatják meg , hagynak ki vagy extra történet szálakat tesznek hozzá?
Pár éve kezdtem azt, hogy könyveket angolul olvasok, de , hogy megkönnyítésem a dolgot olyan könyveket olvasok amiknek van film változatuk.
Most utoljára a Beautiful disaster sorozatot , meg a My fault sorozatot olvastam, néztem.
De sokat tudnék mondani.
Valami katasztrófa amit csináltak belőle. Az egyik egy rossz komédiának is silány, a másik meg pont olyan dolgokat változtatott meg a filmben ami a lényegét adta a történéseknek.
A My fault, vagy a most kijött Your fault nagy kedvencemmé vált, és nagyon vártam a filmet. Erre egy nézhetetlen, érthetetlen valami lett. Az első rész annyira nem is, de a második... ...
Mire jó az, hogy ennyire megváltoztatnak dolgokat.Sokszor lényegtelen dolgokat.
Pl az egyik karakter szőke, a filmben barna.Vagy a lány kap ajándékba egy audit, a filmben mercedes van.
Hatalmas csalódás ért. Mert annyira jó film lehetett volna ha követik a könyv cselekményét!
Nem feltétlenül. Ez nagyban függ attól, hogy miben változtatnak.
Például a Majmok bolygójában (az eredetiben)több, lényeges ponton is különbözik a film az eredeti regénytől. (Aztán persze azóta csináltak olyan remake-et is, amiben sokkal inkább hűek voltak a könyvhöz, de most tényleg inkább az eredeti filmről beszélnék.) Lehet persze annak is köze hozzá, hogy én jóval hamarabb láttam a filmet, mint a könyvet, de szerintem kifejezetten előnyös változtatásokat hajtottak végre benne.
Aztán másik példa A Pál-utcai fiúk. Mármint... annak az egyik újabb feldolgozása (inkább nevezném annak, mint adaptációnak), ami azért elég sok ponton eltér a klasszikus műtől. Emiatt nagyon megosztó film lett, de ha úgy nézzük, hogy nem adaptáció, hanem feldolgozás, és nem akarjuk lépten-nyomon a könyvhöz hasonlítani, akkor azt kell mondjam, hogy szerintem jó lett. Tudjuk be az alkotói szabadságnak, és persze annak, mint írtam, hogy inkább tekinthető egy feldolgozásnak, mint a szó szoros értelmében vett adaptációnak.
Mondjuk engem pont az olyan apróságok nem zavarnak, hogy például kinek milyen a hajszíne, vagy az autója (hacsak nincs annak valami konkrétabb szerepe), bár azt tényleg nem értem, hogy miért kell ezeket megváltoztatni.
"Mire jó az, hogy ennyire megváltoztatnak dolgokat.Sokszor lényegtelen dolgokat.
Pl az egyik karakter szőke, a filmben barna.Vagy a lány kap ajándékba egy audit, a filmben mercedes van."
Most komolyan ilyenen akadsz ki? Ha lényegtelen, akkor mit foglalkozol vele?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!