Hogyan tudnám megszeretni a Dűne film(ek)et?
"ellenére sokkal több köze van az eredeti műhöz"
Pont, hogy nincs. Lynch az ellenkezőjének mutatja be Pault és messianisztikus szerepet, mint aminek lennie kellene. Lynch filmjében Paul a klasszikus kiválasztott hős, akinek valamilyen misztikus végzete van és a filmben az útját valódi isteni csodák kísérik (pl. az eső a film végén).
Csakhogy ez nem így van, hiszen a könyvben ez egy mesterségesen generált narratíva és a messianisztikus vezetők vakon követésének veszélyeire akarja felhívni a figyelmet. A fremenek végig félre vannak vezetve, hiszen a primitívebb felfogásuk miatt könnyen manipulálta őket a Bene Gesserit. Emiatt pedig egy jihad tör ki az egész univerzumban és rengeteg ember meghal. Paul nem valódi megmentő vagy csodatévő, az ebben való hit viszont óriási károkat okoz mindenkinek.
Lynch filmje pedig úgy ér véget, hogy Paul a békét és a szeretet hozza el és még az eső is elered. Ez pont az ellenkezője annak, ami valójában történik és az egész egy katasztrófához vezet.
Az új filmben helyesen van ábrázolva az, hogy a prófécia egy mesterséges kreálmánya a Bene Gesseritnek, akik így irányítanak népeket. És mivel Paul ezt érti, ezért tudja magáról, hogy nem kiválasztott. Egyedül az teszi különlegessé, hogy az emberek abban hisznek tényleg ő a messiás és békét teremt majd. Ezt pedig fokozza az, hogy Paul látja a jövőt is és tudja, hogy soha nem fogja elhozni a békét, ennek ellenére végigviszi, amit akar.
De ezt sokszor elmondta maga az író is:
https://www.youtube.com/watch?v=26GPaMoeiu4
Persze ez lehet nem Lynch hibája, erre értettem, hogy nem olvastam vele interjúkat, mert annyira nem érdekelt vagy tetszett a víziója. Lehet a stúdió erőltette a hollywoodi befejezést vagy más oka volt. Már mindegy.
Az első rész alapján viszont az új mindenképpen egy jobb adaptáció, ami jobban rezonál Herbert könyvével.
A lincs film olyan mint egy 2 órás dűne előzetes.
Nagy vonalakban bemutatja a sztorit, de a lényeg nincsen benne.
Itt meg pont az a lényeg, amit a 11es válaszoló leírt.
A lincs filmből kimarad gyakorlatilag a film lényege.
1.Paul és az anyja beilleszkedése a fremenekhez.
2. Megismerve a fremen kultúrát Paul és jessica kihasználják a fremeneket a céljaik eléréséhez.
Kérdező, szerintem inkább olvasd a könyveket.
Én olvastam a Dűne könyvek első 3 részét (a negyedik közepén hagytam abba), de most újrakezdtem az elsőtő, és végig akarom olvasni az összes létező kötetet (12, vagy nem tudom, mennyi van pontosan).
Azért mondom ezt, mert szerintem a filmek jók-jók ugyan, de sehol sincsenek a könyvekhez képest. Természetesen megértem, hogy nem lehet egy-az-egyben adaptálni a könyvet a vászonra, akkor 12 órás lenne egy rész... de a karakterrajzok sokkal jobban átjönnek a könyvben lévő párbeszédekből, illetve vannak olyan részletek, amiket a filmben meg sem említenek. A film inkább látványra grandiózus, a könyv pedig a kor politikai-vallási szövevényességének tekintetében grandiózus.
Sztem ez nem így működik, hogy nem élvezek egy filmet, de csak azért is leülök és addig nézem amíg megszeretem. Teljesen megértem a te hozzáállásod, hogy a történet és mitológiája érdekel, én is nézek most egy sorozatot, mert a főszereplőt alakító színészt kedvelem, de mivel krimi és nem szeretem a krimit, ezért a sorozatot is rettentően unom.
Remélem érted, mire próbálok kilyukadni, ha vmi nem tetszik, nem szereted, akkor ez van, el kell fogadni. Ha kényszerítened kell magad, hogy márpedig megnézem, megszeretem, akkor csak rosszabb lesz és annál inkább fogod utálni. Keresd meg azt a filmet amit élvezel nézni és ne olyanra pazarold az időd, ami untat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!