Mi a véleményetek Lars Von Trier Dogville (2003) című filmjéről?
Ezt a kérdést akkor láttam, amikor már megszereztem a filmet, de még nem láttam, de szemet szúrt Lars neve, és akkor csodálkoztam, hogy már megint olyan film érdekel, amit az ő neve fémjelez.
Mivel nem volt kedvem több órát figyelni, úgy döntöttem átkonvertálom a telón hanggá, és egy delelőtt meghallgatom, többször estem neki , mert félbeszakítottam egyéb dolgok miatt. Hallgattam, itthon, utcán, boltban, biciklin...
A vége miatt úgy döntöttem megnézem, mert olyan a vége, mint Tarantino filmjeiben megszokott. Hallgatva teljesen más, mint nézve.
A téma nagyon hasonlít és a vége is, a főszereplő ott egy fiatal fiú, akiről a film végén derül ki hogy kicsoda ő.
Címe: Húzós éjszaka az El-Royale-ban (2018)
Ennek jó a képi világa, nem egy olcsó díszletekkel körülvett helyszín, amiből kisporólják a falakat, gondolom Dogviie-ban Nicole elvitte a költségvetés 70%-át. S nem futotta csak egy szinpadra :D
Őszintén szólva nekem tetszett ez a színpadi megoldás, tényleg olyan, mintha egy színdarabot nézne az ember :) Persze ennek is megvannak a maga negatívumai, de szerintem éppen ez teszi érdekessé a filmet. Lehetséges, hogy tényleg anyagi okok álltak a döntés mögött, de ugyanakkor megvan a dolognak a maga szimbolikája is: a krétával rajzolt, fal nélküli házak talán azt fejezhetik ki, hogy a Dogville-hoz hasonló kis falvakban mindenkiről tudnak mindent, nincsenek titkok. És szerintem éppen ettől lesz olyan kétségbeejtő Grace helyzete (vigyázat, spoiler!!!), amikor a falu férfi lakosai sorra erőszakolják, hiszen valószínűleg az egész falu tud erről, de senkinek sincs kifogása ez ellen (még Tomnak sem). Amikor pedig Grace-t az autó platóján rontják meg, majd pedig láncra verik, akkor válik nyilvánvalóvá, hogy a falu összes lakosa (még a gyerekek is sajnos) tud arról, hogy mi történik Grace-szel, és ennek ellenére is egyre durvábban kihasználják szerencsétlent lányt.
Nicole Kidman zseniálisan játszik a filmben, nem csoda, hogy annyi rangos elismerést szerzett. Ráadásul egy dogma-filmben a színészek tényleg csak magukra hagyatkozhatnak, hiszen utómunka és erőteljes effektek, díszletek nélkül kell elérniük a kívánt hatást. Persze a többi színész is nagyon jól játszik, Paul Bettany is hatalmasat alakít - annak ellenére, hogy a filmben a karaktere (számomra) a legellenszenvesebb.
Összességében nekem tetszett a film, bár el kell ismerni, hogy a végén Grace 180 fokos fordulata elég furcsa volt. Eleinte még Dogville lakóinak ártatlanságáról, a helyzetük megértésének fontosságáról papolt az apjának, 5 perc múlva pedig már gyerekeket gyilkoltatott le és felgyújtotta a házakat. Ami pedig az igazán tragikus, az az, hogy ha Dogville-ben (akárcsak Szodomában és Gomorában) csak EGYETLEN jó ember lett volna, a városnak nem kellett volna elpusztulnia. De sajnos nem volt egy sem.
Egyébként köszönöm a válaszokat, várok továbbiakat is, kinek hogy tetszett még a film. A hármas válaszoló által ajánlott filmet pedig majd megnézem :)
Ha érdekel még valakit LVT további munkássága, ajánlom a Hullámtörés (1996) című filmet, bár nem könnyen emészthető alkotás, az biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!