Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Filmeket vagy sorozatokat...

Filmeket vagy sorozatokat szerettek jobban?

Figyelt kérdés

2023. nov. 30. 22:27
A kérdező szavazást indított:
Film
Sorozat
26 szavazat
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
94%

Mindkettőt szeretem, de a sorozatra szavaztam.

Sorozatokat, mert érdekes, hosszabb idő alatt tudják kifejteni a mondanivalójukat.

Filmeket, mert rövidebbek mint a sorozatok (amiket én nézek sorozatoknak 1 órás 1 része), ezért az időm jobban engedi ezeket. Viszont ezek is érdekesek, rövid idő alatt is ki lehet fejteni egy frappáns mondandót. Viszont a rövidebbség miatt a mellékszereplők tényleg mellékesek, alig tudunk meg róluk valamit, és kevesebb a mondandója.

2023. nov. 30. 22:40
 2/11 anonim ***** válasza:
69%
Film.Sorozatból max a pár részes csak.Nem szeretem ha húzzák az időmet meg türelmem sincs tizen akárhány évadot végigézni.
2023. nov. 30. 23:49
 3/11 anonim ***** válasza:
84%
Korábban nem szerettem a sorozatokat, mert sok esetben izzadtságszaguk volt: érződött, hogy muszáj határidőre legyártani az epizódokat, amelyek tele voltak időkitöltő, felesleges párbeszédekkel. Az egész estés filmeknél pedig pont az ellenkezőjét tapasztaltam: sok esetben túl jó a történet és a karakterek ahhoz, hogy egy másfél-kétórás filmbe legyen belesűrítve. Sokszor megesett, hogy még néztem volna tovább is a történetet. Szóval, most nagyjából azt mondom: egál.
2023. nov. 30. 23:58
 4/11 anonim ***** válasza:
76%
Öreg vagyok. Amikor jött az Isaura (vagy tízóra?) egy életre meggyűlöltem mindenféle sorozatot. Mondjuk Detre Annamária szinkronhangja is hozzájárult keményen. Van néhány kivétel, amiket megnézek, de alapvetően az összefüggő sorozatokat nem.
2023. dec. 1. 11:59
 5/11 NTBS ***** válasza:
86%

Inkább film.

A sorozat, ha sikeres ellaposodott, ha nem akkor nincs lezárva!

2023. dec. 1. 12:57
 6/11 anonim ***** válasza:
91%
Filmeknél az a baj hogy ha jó mindig várhatsz amíg ki jön a kövi rész és halálra izgulod magad hogy miért nem jön már! A sorozatoknál csak az évadok között van így mert tudod hogy a részek között csak kicsit kell várnod! Több rész több évad több izgalom! Nekem egyértemű hogy sorozat!
2023. dec. 2. 14:05
 7/11 anonim ***** válasza:
73%
Nem tudom. Én a Kárpáthy Zoltán vagy az Egri csillagok folytatását nem vártam. A Karavánok, Kis szemtanú, A profi stb. esetében sem.
2023. dec. 2. 15:34
 8/11 anonim ***** válasza:
Igen! Valószínűleg azért írtam oda azt hogy ha jó! 🌚
2023. dec. 2. 17:47
 9/11 anonim ***** válasza:
8. Miért, ezek nem jók? Nem kötekedem, csak én más vagyok. Ha jó a film, boldogság, de én nem várom a folytatást.
2023. dec. 2. 18:06
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy gondolom, hogy nem érdemes rangsort felállítani és kiválasztani, hogy mi a jobb. Egyszerűen vannak olyan sztorik, amik az egyik formátumban működnek jobban és vannak olyanok, amik a másikban. Hogy valamit versben, novellában, nagyregényben, vagy több kötetes folytatásos regényben olvasok el szívesebben, az leginkább attól függ, hogy az adott történet mennyire összetett, tartalmas és terjedelmes. Ugyanez a helyzet a filmekkel és sorozatokkal is. Szeretem a filmeket és a sorozatokat is. Főleg, ha jók és képesek jól kezelni a saját formátumukat.

Szerintem a legtöbb jó filmnek többnyire nincs folytatása. Sok olyan van, aminek bár ne lenne...

Kimondottan kevés olyan igazán jó film van, aminek tényleg érdemes (volt) folytatást készíteni.

Egy igazán jó film pont azért jó, mert egy filmben képes elmondani egy kerek egész történetet, gondolatot és nem kell folytatni.

Az inkább a mindenről minél több bőrt lehúzni próbáló hollywoodi filmIPAR jellemzője, hogy főleg spórolásból inkább csinálnak egy korábban már sikeres dologból tucatnyi folytatást, remake-t, rebootot, spinoffot, hogy újra és újra meglovagolják azt, ami már működött, minthogy megpróbálkozzanak valami új és eredeti dologgal, ami nem biztos, hogy működik majd és emiatt az is bizonytalanabb, hogy vajon megtérül-e annyira, mint a már ismert recept.

Nyilván egészen más kategória ilyen szempontból egy Gyűrűk ura, Star Wars, Harry Potter, Akár még a legtöbb Marvel film és hasonlók is, ahol eleve meg van a történet alapja és nem egy egyszeri sztoriból próbálnak kierőszakolni még pár folytatást, mint mondjuk a Reszkessetek betörők és társai.

A sorozatoknál összetett a képlet, mert sokan sok féle sorozatot csinálnak, amiknek a színvonala is nagyon eltérő. A Barátok közt, Isaura, Szulejmán és még nagyon sok másik hasonló éppúgy sorozatok, mint a Trónok harca, vagy épp ki mit tekint a sorozat műfaj csúcsának.

Meg persze eredendően eltérnek egymástól a 6-10 részes mini sorozatok és a huszonszáz részes, vagy akár évtizedekig nyúló sorozatok.

Korábban főleg az epizodikus sorozatok voltak jellemzőek, mert amíg csak tévében mentek, senki nem tudhatta, hogy mikor melyik részt csípi el. Ezért törekedtek rá a készítők, hogy az a sztori egy kerek egészet alkosson és ne maradjon túl nagy hiányérzet se az előzmények, se a következő részek ismerete nélkül. Aztán idővel egyre jellemzőbbé vált, hogy egyre több epizódokon átívelő történet szál jelent meg és ezt egyre inkább felhasználták arra, hogy rávegyék a nézőket, hogy meg akarják nézni a következő részt is. Mára meg már egyre inkább teljesen összefüggő, gyakran egyetlen történetet évadokon keresztül elmesélő sorozatok készülnek, egyre inkább építve a JJ Abrams által talán a Lostnál megfogalmazott Mystery box technikára, hogy mindig előkerül egy újabb rejtély, ami újra és újra felkelti a néző kíváncsiságát, hogy ne tudja a sorozatot elengedni, látni akarja a folytatást is. A streaming szolgáltatók egyre inkább építenek erre a módszerre.

Egy időben a (főleg tévés) sorozat általában inkább olcsóbb alternatíva volt a filmekre. Nem véletlen, hogy sok tévé sorozatnál próbálkoztak vele, hogy ha sikeres lett, akkor egy idő után megpróbálták a mozi vászonra is átvinni - ami sok esetben meg is bukott, mert ami sorozatban működik, az nem mindig működik filmben.

Fordítva sokkal inkább működőképes volt mindig is a dolog, hogy ami egyszer működött filmként, az akár sorozatként kibontva, hosszabban elmesélve, egy komplexebb világot bemutatva is működőképes lehet.

Egy időben sokkal inkább moziban szerepelni, filmet készíteni volt divat és presztizs értékű. Közben mára egyre inkább a sorozatok felé terelődik a hangsúly és egyre több pénz és érdeklődés koncentrálódik a sorozatoknál. Egyre nagyobb költségvetéssel egyre komolyabb alkotók és egyre jobb sztorikat, egyre komolyabb színészi játékkal tudnak megvalósítani sorozat formában.

Része van ebben annak az átalakulásnak is, hogy míg a hagyományos tévés sorozatoknál általában 20-30 epizód is készült egy évadban - amik közt gyakran akár az évad fele is lehetett gyengébb, töltelék epizód, mert egyszerűen nem győzték a készítők, hogy egységesen jó színvonalú epizódokat készítsenek, addig a streaming szolgáltatókra készülő sorozatoknál egyre gyakoribb, hogy csak 6-8-10 epizódból áll egy sorozat, így ezeket sokkal kevésbé kell felesleges párbeszédekkel, értelmetlen történeti szálakkal kitölteni, csak hogy a kötelező mennyiség kijöjjön.

2023. dec. 2. 21:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!