Az 1890-es és 1900-as években a filmek vásári mutatványok részei voltak, illetve technológiai okokból jellemzően csak néhány percesek.
A készítők aztán üzleti szempontok miatt egyre inkább afelé fordultak, hogy a néhányperces rövidfilmek helyett egyre hosszabb filmeket készítsenek, amelyek már önmagukban megérték, hogy az emberek elmenjenek és beüljenek a mozikba. Az 1910-es évek közepére terjedt el igazán ez a 45-60 perces hossz, ezek már "egészestés" filmek, azaz teljesértékű programot jelentenek (pl. egy estére, de az eredeti szó a feature).
Mert talán a régi időkből ered a kifejezés? Nem újkeletű, ezt már mondták is...
Régen inkább TV-t néztek az emberek, ez mára nyilván megváltozott. De nyugodtan pontozzatok le, meg okoskodjatok bele, kritizáljátok más válaszát, a kérdezőnek érdemi válaszadást mellőző módon. Gratula.
#5-ös, eléggé sznob vagy! Én meg pont azt nem értettem sose, hogy miért lenne elavult dolog kereskedelmi csatornákat nézni manapság?! Főleg hogy vannak HD-csatornák is... Csak azért, mert sokminden fent van a neten, még nem minden, ráadásul filmnézéshez sem csak a streaming-szolgáltatásokban kell látni a világot! Sok érdekes műsor van, amit neten nem biztos hogy megtalálsz!
Kérdező, amúgy ezt én sem értettem sose, hisz több ellenérv is van a kifejezésre:
- az este, mint napszak, általában 18-24-ig tart, tehát akkor eleve pont hogy a hosszú filmekre kellene mondani, így rövidekkel viszont nem egész!
- minden filmet lehet bármikor nézni, nem csak este. Attól hogy a csatornák este adják le, az Ő dolguk, de attól még nem kizárólagos!
- műfajban meg nem is létezik ilyen, hogy “egész estés”, csak egy feleslegesen hozzáadott jelző!
Akárhogyis, nem kell foglalkozni az ilyen megnevezésekkel, szerencsére nincs is hitelesítve, csak valami filmes nagyokos eléggé unatkozhatott! Amúgy meg általában az este vetített filmeken belül is általában kisebb csoportra szűkül a megnevezés: családi, vígjáték, romantikus, meg szuperhősös filmekre szokták “aggatni”. Na de például:
Godsend - A teremtés klinikája
Frekvencia
Atomtámadás
Halálos átverés
Éjjeliőr a hullaházban
Halottasház
És még sorolhatnám, egy csomó olyan film, amit legtöbbször este vetítettek a tévében (nem éjjel), mégsem nevezik őket sehol “egész estésnek”!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!