Mi a véleményetek a Yamato - Öngyilkos küldetés című japán filmről?
bár az üzemanyaghelyzet valóban ez volt, de én azért nem nevezném vagánynak...
a filmről:
kimondottan jónak tartom, pontosan visszaadja az akkori hangulatot, a japánok mentalitását. (történelmileg is hűséges a történtekhez)
egy kicsit elbizonytalanodtam az üzemanyaghelyzetről való ismereteimet illetően, ezért alaposabban is utánanéztem.
a szakirodalom eléggé egységesen szól arról, hogy a hajót az utolsó útjára nem töltötték fel annyi üzemanyaggal, amely elegendő lett volna a küldetésről való visszaútra is - ez azonban logikus volt, mivel a küldetés célja (a ten- go hadművelet) az volt, hogy okinava partjain futtassa magát zátonyra és a továbbiakban, mint parti erőd funkcionáljon, ergo szükség sem volt több üzemanyagra, mint az odaút és az esetleges manőverezés.
az már egy másik kérdés, hogy volt- e értelme ennek a küldetésnek. ebben a nézetben teljes nézetazonosság - értelmetlen és szükségtelen akció volt.
az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy helyen az irodalomban említés történik arról, hogy a tervekkel szemben az engedélyezett 40 helyett 60%- ra töltötték fel üzemanyaggal a hajót, de ezt, a magam részéről - a küldetés célja miatt, nem tartom valószínűnek. (minek, az amúgy is nagyon szűkös üzemanyagot pazarolni egy olyan küldetésre, amely eleve csak csak az odaút...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!