Jurassic park/world világa: a dinoszauruszok és a hangutánzás tényleg olyan fura? (Alan)
Alan Grant álmában a velociraptor kimondja a nevét. De vannak madarak, amik tudnak hangokat utánozni, így emberi hangokat is, imitálhatnak valamit.
Sokaknak nem tetszett viszont az álomjelenet a "beszélő" raptorral. De az alapján, amit a filmekben a raptorokról mondanak, miért ne utánozhatnák az emberi szavakat? Mint egy varjú vagy holló vagy más madár.
De ez egy álomjelenet. Az alapján, amit tud róluk kivetül valamilyen elképzelése róluk. Az egyik első jelenetben foglalkozik azzal, hogy fejlett hangképző szervük volt és utána arról is tart előadást, hogy okosabbak, mint a főemlősök.
Nem értem, hogy az alapján, amit a film világában tudnak róluk (amúgy is egy fiktív faj), miért ne utánozhatná, főleg egy álomjelenetben.
Azt hittem a scifi lényege a tudományos fantasztikum.
Szó kielytéshez fejlett hangszalagok kellettek. A papagáj is ezért tud kiadni hangokat. A fejlett hang képzést a hangképző üregükből szűrték le a filmben. És csak sivítő recsego és ezek kombinációjára jó nem pedig teljes értékű betűk kielytésére. De a valóságban legokosabb dínó a troodon is képes lehetett utánzásra, de ő se egy énekes madár fejlett hang szalagokkal így ő is csak más dínóknak a recsegő hangját tudta kiadni.
Az, hogy miért olyan nagy baj egy fiktív fajnál ami a 2. leginteligensebb életforma a földön az, hogy utannoz azt már tényleg nem tudom.
Én eddig nemigen tapasztaltam olyat, hogy valaki amiatt panaszkodott volna, hogy a beszéd képessége beleillik-e a film által felvázolt fiktív tudományba. Az én tapasztalatom alapján a legtöbben egyszerűen azért utálják a jelenetet, mert röhejes és szerintük komolytalanná teszi a raptorokat. Hiába álomjelenet, mégiscsak egy olcsó poén, és ez az első alkalom, hogy raptort látunk a filmben. Mindhárom eredeti JP film lassan, fokozatosan vezette fel a raptorok jelentette veszélyt, hogy így nagyobb hatással járjon a megjelenésük. A JPIII is először kitárgyalja és komoly fenyegetésként állítja be őket, amivel hatásosan építi fel a hangulatot, aztán poént csinál nemcsak belőlük, hanem Grant félelméből is. A legtöbb néző számára ez kizökkentő, ezért is lett a kérdéses jelenetből egy gúnyos internetes mém, mert sokan csak erre emlékeznek a filmből.
A valódi tudományban egyébként érdekes téma, hogy dinoszauruszok milyen hangokat adhattak ki. Van egy elképzelés, miszerint a madarakon kívül a dinoszauruszok némák voltak vagy máshogy képeztek hangokat, mint a mai rokonaik. A madarak nem hangszállakkal, hanem a gégefő segítségével adnak ki hangokat, míg a krokodilfélék csukott szájjal, a nyakszövetjeik felfújásával szoktak morogni és van működőképes hangszalaguk. Ez a téma egyelőre főleg találgatásokra épük, mert a madarak kivételével nem ismerjük a dinoszauruszok hangképző lágy szövetjeit. A JP filmekben is ezért találták ki a raptor hangképző kamráját, lévén nem tudhatjuk, hogy igazából hogy adtak ki hangot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!