Mi volt az oka annak, hogy Bud Spencer filmjei Magyarországon ennyire híresek lettek?
Az angolszász országokban szinte nem is hallottak Bud nevéről, még a környező országokban is csak minimálisan.
Mi az oka, hogy szinte csakis kizárólag Magyarországon lett ennyire kultusza az olyan filmeknek, mint pl. Kincs ami nincs, Nyomás utána, Különben dühbe jövünk stb.

Olvastam egyszer valamit. Nem volt ez kutatás, inkább ilyen teória szerű volt az egész, de amit olvastam benne, azzal kb egyett tudtam érteni. Ez az írás röviden abban látta Bud-ék sikerességét, hogy a magyar népmesék és hősök tükrözödtek benne. Az erős ember, aki sokat eszik, egy ütéssel vágja földhöz az ellenségeit, de közben magában a harcban sincs véres komolyság, az is olyan meseszerű volt a pofonokkal.
Az, hogy valóban emiatt volt-e, azt nem tudom, de ha engem kérdezne valaki, lehet, hogy volt ennek szerepe ebben.

Egyrészt mert szórakoztatóak, széles közönségnek szól a humoruk, általában nincs túlbonyolítva a cselekményük, hanem földhözragadt, könnyen befogadható filmek. Valahol olvastam egy olyan véleményt is (nem tudom már, hol), hogy Kelet-Európa közönségeinek érdekesek voltak azok a nyugati vidékek és egzotikus helyek, ahol több Bud Spencer film játszódott. Egyfajta eszképizmust nyújtottak, azaz egy időre feledtették a nézőkkel a szürke hétköznapokat.
Meg ott a nosztalgiafaktor és az évtizedek óta tartó ismertségük is. Valljuk be, minden ország korlátolt bizonyos szinten a külföldről beérkező kultúra és szórakozás tekintetében. Amerikában nem ismerik Bud filmjeit, mert az ottani filmpiacon nem voltak versenyképesek. Ráadásul ott eleve nagyon kevés európai filmet ismernek, hiszen Amerika főleg a filmexportjáról, nem importjáról híres. Nekünk nincs akkora hazai filmpiacunk, mi főleg importáljuk a külföldi filmeket. Bud Spencer és egyéb európai színészek filmjei sikeresen elterjedtek Magyarországon, mert piacképesek voltak a korlátolt filmimportokkal szemben, és a forgalmazók erősen ráhajtottak a reklámozásukra. Utána meg egyszerűen beivódtak a köztudatba, mindenki rajtuk nőtt fel, alapfilmek lettek.
Louis de Funès francia komikus is jó példa erre, őt is kedvelik Európa-szerte, de angol nyelvű országokban tök ismeretlenek a filmjei.
Érdekesség amúgy, hogy a németek is megvesznek Spencer és Hill filmjeiért, de ők az eredeti változatukat nézhetetlennek tartják és csak szinkronnal hajlandók nézni. A német szinkronban teljesen átírták a filmek szövegét, poénra vették az egészet és a szinkronszínészek is saját vicceket rögtönöztek, amik mára szállóigévé váltak. Németországban a röhejes szinkron miatt lettek híresek.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!