Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Mise éjfélkor? (Spoilert...

Mise éjfélkor? (Spoilert tartalmazhat a kérdés!)

Figyelt kérdés

Aki meg szeretné nézni ezt a sorozatot, előbb nézze meg, mert spoilert tartalmazhat a kérdésem!

A sorozat kicsit elgondolkodtatott, mi van, ha azok, akiknek átadták ezeket a vallási tanításokat, és látták a természetfeletti lényeket (én ezt nem vonom kétségbe), mi van, ha valójában nem angyal volt, csak annak hitte? Némelyik bibliai idézet ami megjelenik a sorozatban is, valóban mintha vámpírtól származna, és a sorozatban is a vallásos pap, teljesen abban a hitben volt, hogy egy angyal az a rémes, ránézésre sem jóságos, vérszívó vámpír. Én el tudom képzelni, hogy ki tudja, ki adta át az ilyesmi tudásokat, honnan tudhatná egy ember? Miért gondoljuk azt, hogy ahogy írja is a biblia, hogy az angyal rémületet keltő és ijesztő, mi van ha nem is angyal volt akit láttak? Hogyan lehetne a megtestesült "jó" ijesztő, rémisztő, gonosznak tűnő? Talán csak az ember akarta azt hinni hogy angyal az, aki átadta a prófétáknak ezeket, és a próféta is ezt akarta hinni de valójában nem angyalok voltak.

Nem vonom kétségbe, hogy vannak angyaloktól származó tanítások, és azt sem, hogy ahogy az angyalok léteznek, úgy vámpírok vagy démonok is léteznek, de vélhetően egy angyal különbözik egy démontól vagy vámpírtól mind megjelenésében mind viselkedésében, és ha valami rémületet kelt az ember szívében, akár megjelenésében akár a tetteiben, attól, hogy ő egy természet feletti lény, és szárnya van, még nem feltétlenül angyal.

A véleményetekre vagyok kíváncsi, hogy elképzelhetőnek tartjátok-e azt, hogy különböző próféták, vagy látók nem csak angyalokkal, hanem más teremtményekkel is találkoztak, és az ő tanításaikat vélték angyali tanításnak?

Szándékosan tettem ebbe a kategóriába, mivel vallásos emberek véleményére vagyok kíváncsi.

2021. nov. 22. 13:44
 1/4 anonim válasza:
71%

Látom a szentfazekak gyorsan áttettek :D

Láttam a sorozatot, és ha elfogadod a választ egy nem vallásos, de nem is ateista embertől, én elképzelhetőnek tartom azt amit leírtál.

2021. nov. 22. 15:12
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok vallásos, szóval megkíméllek attól, hogy ezt a témát az "ez alapján biztos, hogy a bibliai isten jó?" szemszögből is megközelítsem...

Az angyalok inkább azért ijesztőek, mert felfoghatatlanok. Pl a Trónusok akár akkorák is lehetnek, mint az ég, amit a fejed felett látsz, és úgy néznek ki, mint hatalmas, egymásba fonódó, szemekkel téli kerekek.

A Kerubok Isten földi trónját védelmezték, szóval ők mellette voltak, így kétségtelen, hogy "jók", de ők is emberi szemmel ijesztőek lennének: négy fejük van, abból 3 állati.

Csak simán egy másik dimenzió lényei, akiket az emberi agy képtelen befogadni.

2021. nov. 22. 15:19
 3/4 A kérdező kommentje:

Igen, de ha jót sugároznak magukból, akkor az embert nem egy belső félelem fogja elfogni hanem csodálat. A sorozatban viszont egy sima vámpír van, akit angyalnak hisz a pap. A tettei sem valami jóságosak, de mégis azt hiszi hogy angyal. A sötétben bujkál és emberekre vadászik.

Azt értem, hogy ezek a lények nem olyanok, amiket a földön megszok az ember, viszont ha a jóság és a szeretet megtestesítője, akkor ezt is árasztja magából. Mint ahogy az embereknek is vannak kisugárzásai és nem véletlen az, hogy vannak emberek, aki mindenkiben félelmet kelt és vannak akikhez az emberek meg jobban vonzódnak.

2021. nov. 22. 15:30
 4/4 anonim ***** válasza:
74%

A kereszténység eltorzította azt, hogy mit jelent, ha valami démon. A démonok közvetítők emberek és istenek között. Nem gonoszok, pont olyanok mint egy angyal. Az angyal ugyanazt a funkciót tölti be, amit korábban egy démon, az angyalok lényegében a keresztény/monoteista isten démonai, azaz közvetítői, szolgái.

Egyszóval az egész értelmezés kérdése, hogy mi démon és mi angyal (és, hogy mi vámpír) az adott kultúrán, emberen múlik. Ahm így lehet egy "szent ember" isteni sugallata a mi értelmezésünkben egy démontól, csak azért, mert nekünk más az angyal koncepciónk. Remélem érthető.

Erre a legjobb példa a vámpír, ami elég sokat változott az elmúlt évtizedekben. A sorozatban is elpusztítja a napfény, de ez csak a Nosferatu c. film óta van így. Még a nagy klasszikus Drakulában sem pusztítja el a vámpírt a Nap fénye. Egyszóval eléggé átalakult a vámpírképünk, annyira, hogy sokan ezért fikázzak az Alkanyotot is, mikor abban sokkal eredetibb a vámpírok ábrázolása (azaz nem pusztítja el őket a napfény). De ez csak egy szelete a vámpírmitológiának, most nem megyek bele annyira.

Az, hogy mi jó megint csak nézőpont kérdése. Nincs univerzális jó meg gonosz. Ezek emberi fogalmak és világ nem így működik.

Nem igazán vagyok vallásos, de mivel ezekre a lényekre nincsenek pontos definíciók, ezért először azokat kéne megalkotni. Aztán lehetne megmondani, hogy ami a prófétának sugallatot adott, az mi volt.

2021. nov. 22. 21:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!