Hogyhogy se Liam Neeson, se Ralph Fiennes nem nyert Oscar-díjat?
Azért nem nyertek, mert más kapta meg.
Jó jó, tudom, ez így nagyon bután hangzik, de ez az igazság. Azzal, hogy egy-egy alakítást jelölnek oscarra, az már önmagában elismerés. Ugyanezt a kérdést más színészekkel kapcsolatban is fel lehetne tenni. Nem beszélve arról, hogyha megkapják az oscart az általad említett színészek vagy akár mások, akkor ugyanúgy valaki más nem kapja meg. De ez nem azt jelenti, hogy ők ne hozták volna jól a karaktert. Egy nyerhet ez ennyire egyszerű. Én is sok mindenkinek adnék oscart, nem csak színészeknek. De egyszerre, egy évben csak egy nyerhet.
DiCaprionál pl nagyon hangosak voltak az emberek ezzel kapcsolatban és végül kapott is oscart egy olyan szerepért, aminél jobb alakításai is voltak korábban. De valamiért akkor nem ő kapta, illetve minden év más és más. Egyik év lehet kicsit gyengébb, a következő pedig erősebb. 2019-ben is alakulhatott volna másképpen a díjkiosztó, mert sok jó film, alakítás és forgatókönyv is volt.
Mondjuk az Oscar pont a legpopulistább az összes filmes díj közül, az Akadémia az esetek többségében kínosan ügyel arra, hogy olyan, picit szentimentális, picit giccses filmeket díjazzon, amiket a szélesebb közönség is be tud fogadni, ennek meg gyakran innovatívabb, bátrabb és maradandóbb filmek isszák meg a levét, mint a Ponyvaregény, Az élet fája, Fekete hattyú, Fantomszál, Kék bársony, Taxisofőr stb...
Én pl. elég nagy tragédiának tartom, hogy Joaquin Phoenix a The Master helyett a Jokerért kapta meg a díjat, szerintem ez ugyanis a DiCaprio-helyzet megismétlődése volt, vagy hogy Lynch és Robert Altman többszöri jelölés ellenére sem nyerte meg a Legjobb rendező-díját, ráadásul 2002-ben egy olyan, mindenféle egyéniséget nélkülöző hollywoodi iparos ellen veszítettek, mint Ron Howard.
Morpheus, az írományod első felével én is egyetértek részben, mert az tényleg túlzás, hogy ismeretlen filmek kapják meg az Oscart. Ez inkább az európai díjkiosztókra igaz.
De a Ponyvaregényt példának felhozni (sokszor halljuk) nem a legjobb. Persze tudom én, Forrest Gump nem kedvelők tábora egyre szélesebb manapság, pedig az is egy kiváló film. Én mindkettőt nagyon szeretem több okból is és szerintem akkor is ugyanez lenne egy bizonyos rétegnek a véleménye, ha a Remény rabjai vagy a Ponyvaregény nyeri el a díjat. Akkor a másik kettőről írnák ugyanezt.
Joaquin Phoenix pedig szerintem maximálisan megérdemelte a díjat annak ellenére, hogy ebben az évben is voltak jó alakítások mellette. Nála nem érzem azt, mind DiCaprionál, ahol tényleg csak az volt a lényeg, hogy kapja már meg végre. Erre lenne hivatott az Oscar életműdíj. Ha valaki maradandót alkotott, az kapja meg. Pl DiCaprio. Nem kellene kötelezően odaadni valakinek, mert kijár neki a pályafutása miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!