Aki látta az összes Star Trek filmet/sorozatot, van ezekben tartalmi átfedés?
Az "új", ha jól tudom reboot néven futó 3 filmet láttam, és most a Discovery sorozatot nézem. Hogyan kapcsolódik kronológiailag és tartalmilag a többi Star Trekes film/sorozat ezekhez, ha egyáltalán bárhogy? Ha meg sehogy, akkor melyek azok a pontok amelyek konzisztensek a Star Trek univerzumban (i.e. az összes filmben/sorozatban)?
Ha valamit rosszul fogalmaztam meg elnézést, laikus vagyok:) De remélem érthető, hogy mit szeretnék megtudni.
Van az eredeti meg a Kelvin idővonal, utóbbiba tartozik pl a három új film (a Discoveryt nem tudom), míg az előbbibe a Picard sorozat és a többi régi film, sorozat.
Mindegyik kánon, amúgy pedig a Star Trekben összefüggenek a filmek a sorozatokkal, sokszor utalnak egy korábban látott eseményre, és vannak vendégszereplések is (filmes karakter sorozatepizódban és fordítva).
Mivel a Star Trek univerzum nagyon régóta alakul (napokon belül lesz pont 55 éve) és rengeteg történet alakítja, meglehetősen szövevényes a sztoriline. Az univerzum döntő többsége viszonylag következetesen kapcsolódik egymáshoz, sőt nagyon sok időutazást és kereszthivatkozást tudatosan beleszőttek.
Viszont pont az a három film és a Discovery sorozat az, amik nem következetesen vitték tovább a sorozat hagyományait, hanem alapvető dolgokban és igen komolyan felbolygattak dolgokat. Lényegében találomra megtartottak vagy átírtak dolgokat az eredetiekből.
(Állítólag leginkább szerzőjogi okokból, mert másik stúdiónál voltak a korábbi sorozatok jogai, így nagy mértékben el kellett tőle térni - de annak is lehetett szerepe benne, hogy új merchandise-t akartak eladni, viszont ez nem jött be.)
A Star Trek történetei általában sorozatban érvényesülnek jobban. A mozi filmek többnyire inkább a látványról szólnak, a Star Wars és más látvány mozikkal próbálnak versenyezni a közönségért, így teljesen más jellegűek. Minél újabb mozifilmről beszélünk, annál kevésbé kötődik a sorozatokhoz és inkább csak látványorgiára, könnyed akcióra koncentrálnak.
A legelső sorozat (Star Trek - TOS) a 1966-ban készült és a 23. században játszódik. Később készült ugyanazokkal a szereplőkkel 6 mozifilm - Star Trek I-VI.
Aztán 2009-ben ugyanezeket a karaktereket rebootolták az új három filmben teljesen megváltoztatott történetekkel.
A '87-ben új gárdával csináltak egy újabb sorozatot (Star Trek - TNG), már a 24. században játszódó történetekkel, jóval komolyabb technikával. Mivel ez az egyik leghosszabb Star Trek sorozat és a legtöbb dolog ehhez kapcsolódik, ezt érdemes jobban megismerni - bár nem biztos, hogy minden részét érdemes megnézni, de sok jó része van. Aztán a folytatásokat ízlés szerint.
Aztán '93-ban és '95-ben indítottak még két másik sorozatot (DS9 és VOY), ami ezzel egy időben, folytatólagosan játszódik. Időnként valamennyire össze is kapcsolódtak a történeteik, megjelennek egyik szereplői a másikban.
A TNG sorozat stábjával is csináltak négy mozifilmet, itt már elvetették a sorszámozást. Az elsőben még a TOS szereplői is megjelentek.
A nemrég indult Star Trek: Picard sorozat pedig a TNG sorozat szereplőinek életét folytatja húsz évvel a sorozat vége után.
Aztán 2001-ben csináltak egy előzmény sorozatot (ENT), ami a TOS előtt egy évszázaddal játszódik, a 22. században, a legeleső földi csillaghajó, az Enterprise történetéről és a Csillagflotta kezdeti korszakáról.
2017-ben pedig elindult a Discovery (DIS), ami kb. egy évtizeddel a TOS előtt játszódik, aztán meg spoiler következik, ha nem érdekel, ne olvasd tovább - egy idő után a harminckettedik században folytatódik.
itt is találsz még pár tippet:
https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__filmek-sorozatok_..
Kiegészítés a #2-eshez (amit szintén én írtam):
Az 1966-os sorozat előtti pár évben játszódó 2017-ben indult Discovery fogadtatása elég vegyes volt a rajongók körében, mert nagyon más a hangulata, jellege, mint a korábbi ST sorozatoké volt.
Hogy ezt ellensúlyozzák, a második évadában megjelent néhány olyan vendég karakter (Pike-Spock-NumberOne), akik az 1966-os eredeti ST sorozat legelső teszt epizódjában szerepeltek. '66-ban a stúdió változtatásokat kért az eredeti pilothoz képest, ezért az eredeti sorozat (részben) más szereplőkkel indult el - ez lett a mára ikonikussá vált Kirk-Spock-McCoy legénység.
Azóta rendszeresen előkerült, hogy az első pilotban szereplő (Pike-Spock-NumberOne) legénység is kapjon egy sorozatot. Mivel a Discovery abban az időszakban játszódik, ezért kapóra jött, hogy őket bele tudták írni a Discoverybe, hogy ellensúlyozzák a sorozattal szembeni kritikákat.
Az új karakterek rögtön annyira népszerűek is lettek a rajongók körében, hogy még a pandémia alatt bejelentették, hogy kapnak egy önálló sorozatot.
https://www.youtube.com/watch?v=OD6kUZwMOjQ
2022-ben meg is jelent a Star Trek: Strange New Worlds, aminek idén jön majd a második évada.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!