Csak én nem értem a Viharsziget című film végét? Amikor Dicaprio azt mondja hogy melyik a rosszabb Szörnyetegként, élni vagy jó emberként meghalni? és aztán elviszik őt a világítótoronyba és vége.
Nem bonyolult. DiCaprio karaktere maga is egy páciens volt a szigeten. Teddy valójában nem Teddy, hanem Andrew, aki egy demens gyilkos és beteg az elmegyógyintézetben, amit "nyomoznak" a társával. A pszichológusa meg próbálja felbátorítani őt, hogy a téveszméit "játssza" el úgymond. Ez nem sikerül, és Andrew visszakerül a pszichotikus állapotába. A végén lobotómiát végeznek el rajta. És a film végi mondatot másképp kell értelmezni. Én nem magyar szinkronnal néztem, eredti szinkronban így hangzik:
"This place makes me wonder, which would be worse, to live as a monster or to die as a good man?"
Ami magyarul:
"Ez a hely elgondolkodtat, hogy melyik a rosszabb, szörnyetegként élni, vagy jó emberként meghalni?"
Most ezt úgy is el lehet könyvelni, hogy csak egy őrült ember utolsó szavai voltak, vagy egy őrült ember, aki a visszaesését ebbe a pszichotikus állapotba csak megjátszotta, és a Teddy szerep valójában kimentette ebből az elmeállapotból. Tehát úgy halt meg, hogy tudta az igazságot.
Most nem azért, de a PTSD nem "demencia" ahogy az első válaszoló írta.
Teddy nem volt demens az agyával semmi gond se volt.
Ha jól tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!