Miért ilyen népszerűek a pszichopaták?
Érdekes, félelmetes, érthetetlen.
Sorozatok filmek nem a mindennapokról szólnak. Nincs annyi gyilkosság, jól kereső ember, tehetséges tanuló, milliomosnak feltörekvő gyári munkás rejtett tehetséggel.
Azért is lesz érdekes egy film / sorozat, mert olyat mutat be, ami ritka, de emeberi. (persze lehet más miatt is)
A rajongás és a szeretet nem ugyan az. Az, hogy érdekel, ezért rajongók a Dexterért attól még elítélem a gyilkolást és főleg elítélem az önbíráskodást. De megértem. A Ribbon Hood figura klasszikus, csak át van itt forgatva.
Továbbá jó megismerni mások gondolatait a pszichopatákról, mert az összes politikusunk a Dark Triad, avagy a Machiavellizmus, Nárcisztikus személyiség zavar és a Pszichopata jellemvonásait hordozza.
Oké nem a filmekből fogom megtanulni, miként működnek ezek, de felkelti az érdeklődést és elolvasol miatta néhány cikket, könyvet, hallgatok pár előadást.
Aztán van egy olyan része, ami a shadow integration (bocs nem tudok jól magyarul). Tehát elismerem, hogy bennem is bennem van a sötét hármas és tudom mikor vagyok tudatosan kontroll alatt. Mikor valaki oldalról belém tolja a bevásárló kocsit nem az jusson eszembe, hogy ezt most elásom, vagy ha előttem megy egy busz ne vágják be elé és féktávon belül fékezzem állóra a luxus verdám, amit a semmiért kapott pénzből szereztem.
Vannak nők, akik ösztönösen vonzódnak. NEM MINDEN nő vonzódik ösztönösen hozzájuk.
Aki nézi az Exatlon-t, ott Viktor messziről láthatóan narcisztikus és bizony Dórika vonzódik hozzá. Csak Dórikának sincs minden rendben odafent.
Ted Bundy vonzotta a nőket (na már megint csak bizonyos nőket). Aztán, amikor elkezdték megérteni, mi van a háttérben félelemből merültek sötétségbe, hogy ne legyen bajuk, ha szakítanak vele.
Ha érdekelnek, hogy mik a mozgató rugók ilyenkor, akkor érdemes a Big 5-nak utána nézni.
xD Azért nem csak egyféle pszichopátia létezik. Érdemes lenne tisztázni, hogy a sorozatokban és filmekben mutatott pszichopaták max annyira vannak köszönőviszonyban a valósággal, mint a Jurassic park dinoszauruszai a valódi dinoszauruszokkal.
A sorozatokban direkt úgy írják meg őket, hogy érdekesek és intelligensek legyenek, mivel legtöbbször központi figurák, ezért a nézőknek valamivel vonzóvá kell tenni a karaktert. Egy valódi pszichopata közelről sem lenne ennyire érdekes, sőt.
Szerintem az, hogy vezető szerepet töltenek be szintén inkább mítosz. A pszichopaták hajlamosak az agresszióra, így fizikai erőszakra, ami a vezető pozíciókban nem feltétlenül előnyös, hacsak nem Tolkien orkjai vagyunk. A racionális gondolkodás még senkit sem tesz pszichopatává.
A sorozatgyilkosokat nem hiszem, hogy azért "szeretnék" a nők, mert szexi, hogy pszichopaták. Az bennük a vonzó, hogy az adott nő azt hiszi, hogy a szerelme majd megváltoztatja a gyilkost és normális ember lesz az ő kedvéért. Az ilyen fantáziákban a "szeretet ereje" a vonzó és nem maga a pszichopata, hiszen a fantázia része, hogy a pszichopata teljes személyiségváltozáson megy át.
Ez az, amit sokan nem értenek pl. A szürke akárhány árnyalatán vagy tvájlájton sem. Nem a bdsm és a hasonlók miatt vonzó sokaknak, hanem mert a szerelemtől teljesen megváltozik a férfi. A nő a szerelmével "megszelídíti".
És szerintem a sorozatokban is mindig ilyen irányba indulnak el a legtöbbször. Ezért nem reális nagyon az ábrázolásuk. Mindig van valaki mellettük, aki miatt jól viselkedik, hajlamosságot mutat a normalitásra. Ha ez az elem nem lenne benne, akkor biztosan nem lenne népszerű.
Szóval összegezve a fantasy, filmes, idilli pszichopata népszerű és nem a valódi.
Ismertem személyesen sikeres vezetőket, akik gyaníthatóan, vagy egyértelműen pszichopaták (van iylen is, olyan is). A legsikeresebb vezetők. Az agresszivitás nem klasszikus értelemben nyilvánul meg náluk. Ha kicsit is kritizálni mered őket, akkor nagyon hevesen neked támadnak, nem fizikailag, hanem szavakkal, zsarolással. Ha nekik dolgozol, akkor sértettségükben könnyen kirúgnak, de csak ha nem köti érdek őket ahhoz, hogy megtartsanak, mert akkor uralkodnak magukon. Valószínűleg a szabályaik szerint minden hatást egy retorzió követ és így bánnak az alkalmazottaikkal és az ügyfeleikkel is. Még az ügyfeleket is hamar megzsarolják, ha valamilyen problémájuk akad velük. Ezek ellenére mindegyik sikerre vitte a cégét. A másik nagyon jellemző vonásuk a hazudozás. Mindenkinek hazudnak folyamatosan, az alkalmazotaiknak és az ügyfeleiknek. Ez náluk a manipuláció egyik fontos eszköze. Ha az érdekük úgy kívánja, nagyon tudják gyakorolni az önkontrollt és tudnak nagyon nyájasak is lenni, például egy olyan alkalmazottal, vagy ügyféllel szemben, aki ha távozik, akkor bajba kerül a cég. Mégsem ezért a legsikeresebb cégvezetők, vagy közéleti, politikai személyiségek a pszichopaták, hanem azért, mert soha nincsenek erkölcsi aggályaik, nem moralizálnak, nem hatódnak meg, nem érzékenyülnek el, bárkin átgázolnak, nem válogatnak az eszközökben, jól korrumpálhatók, vagy vagy ők maguk ügyesen korrumpálnak másokat.
Az emberi kapcsolataikra is jellemző mindez.
Az egyik ilyen sikeres pszichopata cégvezető mesélt nekem a családi hátteréről. Van felesége, gyerekei, de a feleségéről úgy beszélt, mint akit megszerzett, elmondta, hogy ő meggyőzte a feleségét, hogy nála jobbat nem talál. Ilyet csak egy pszichopata mond és tesz. Akinek vannak érzelmei (és nem pszichopata) az beleszeretett a nőbe, akit meghódított és elvett feleségül. Nem pedig meggyőzte. A pszichopatának a családalapítás inkább egy sablon, minta követése, mint érzelmek, vagy vágy. Az érzelmi palettájuk nagyon szegényes. A szerelmet, a szeretetet nem ismerik tapasztalásból (de tudják imitálni), helyette van szexuális vágy és beteges ragaszkodás.
Gyakori közöttük az olyan, aki érdekből házasodik (az aranyásó nők tipikus példái a pszichopatának, de férfiak között is akad, aki a vagyonát, pozícióját egy jól sikerült házassággal biztosította).
A filmeknek mindig is érdekes alanyai voltak. Ha a pszichopata a főszereplő, akkor kicsit megsajnálod, mert nem képes érezni, átérzed a hiányosságának a tragédiáját, mivel a film ezt kihangsúlyozza. Ha ő az ellenfél, a főgonosz, akkor nagyon tudsz drukkolni, hogy végre elintézze őt a főhős, mert akkor a pszichopatának a brutálisabb tulajdonságai vannak felnagyítva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!