Az 1980as Ragyogás c. film miben különbözik a könyvtől?
Illetve még ami vizuálisan feltűnő, hogy a könyvben krikett ütővel kergeti a családot, és nem baltával.
És nyilván ahogy mondták is, a könyv sokkal részletesebb.
Én pont nemrég olvastam újra a könyvet, és utána a filmet is megnéztem. Mindig így csinálom, ha elolvasok egy könyvet amiből film is készül.
Nos.
- az a bizonyos szobaszám a könyvben és a filmben nem ugyanaz
- a halott nő a fürdőkádban Jack előtt is ugyanolyan öreg és ronda, nem változik fiatal bombanővé és Jack nem ölelgeti mint a filmben.
- A filmben Tony Danny szájában lakó barátja, aki az ujja mozgásával "kommunikál" meg ugye Danny rekedt hangján. A könyvben Tony Danny fejében, gondolataiban van, nem kommunikál a szülőkkel vagy másokkal. Tony tulajdonképpen Danny idősebb önmaga. Danny neve: Daniel Anthony Torrance, így nyilván érthető miért Tony a neve.
- A filmből kimmaradt a sidewinderi orvos, aki Dannyt vizsgálja, miután a szállodában rohamot kap. Ő magyarázza el a szülőknek a Danny-Tony összefüggést. A filmben erre nem kaptunk magyarázatot.
- A könyvben jelennek meg ugyan szellemgyerekek Dannynek, de kifejezetten az elhíresült ikres jelenet csak a filmben létezik.
- A könyvben nincs a híres vérzuhatag sem, az is csak filmes.
- A könyvben sövéyállatok vannak, nem labirintus.
- Jack nem fagy meg a könyvben, hanem felrobban a szállodával együtt.
- A könyvben Wendy kevésbé neurotikus, mint a filmben. A forgatások során Kubrick nagyon meggyötörte a Wendyt játszó színészt, hogy minél hitelesebb legyen, de átesett a ló másik oldalára.
- A filmben Jack már az első perctől kattantnak látszik. A könyvben nagyjából a feléig egy önmagával küzdő alkoholista ugyan, de normálisan viszonyul az emberekhez - többnyire.
- A könyvben Hallorann nem hal meg. Sőt, az epilógusban együtt horgászik Dannyvel.
A Ragyogásból készült a 90-es évek végefelé egy 3 részes tévéfilm, az sokkal hűebben visszaadja a könyv történéseit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!