Egy film vagy könyvsorozat hogyan válhat franchise univerzummá?
Csillagok háborúja
Star trek
Alien-sorozat
Predator
Gyűrűk ura filmek, könyvek
Harry-potter filmek, könyvek
Marvel-univerzum
és a legfiatalabb:
Avatár (pletykák szerint 4 folytatása lesz)
Én magam nem vagyok túl kocka (legalábbis nem úgy, ahogy a moziban ábrázolják) de érdekel hogy például a klasszikus sci-fi darabjai (alien, star trek, és csillagok háborúja) hogyan tudja magához csalogatni, és elkápráztatni a közönség minden tagját, már hosszú ideje.
Mi nincs témánál és mitől troll? Nem értem.
Könnyen előállítható, nem igazán kell sokat rajta dolgozni, mert faék egyszerű a sztori és így könnyen is fogyasztható a nézőnek. Pont mint a gyorskaja.
Úgy, hogy mikor kijön, akkor tud elég újat mutatni, s mindig csinálnak hozzá folytatásokat, vagy valamit, hogy az emberek érdeklődését fenntartsák.
Én most pl az Aliens vs. Predator: Ultimate Prey című könyvet várom nagyon.
Csillagok háborúja - Űrhajók, űrlények, a korhoz képest szépen megvalósítva. Ráadásul keverte az űrcsatákat a varázslókhoz hasolnó szereplőkkel (jedik)
Alien - Távoli jövő, meg egy savas vérű űrlény ami embereket (vagy mást) használ gazdatestnek. Az ismeretlentől való félelem, mert (pláne az elején) fingod sincs hogy mi a szörny. + Az hogy az emberek a legnagyobb szörnyek. (Weyland-Yutani eltussolt kutatások)
Predator - Űrből jött vadász. Már nem az ember a csúcsragadozó.
Gyűrűk ura - Szép, jól felépített fantasy világ. Külön teremtéstörténete is van.
Harry Potter - Varázslók a modern világgal párhuzamosan. Foci helyett seprűkön repülve dobigálják a labdát, stb.
Marvel/DC - Hősök mindig kellnek. :) + Látványosak, és nem bonyolult a sztorijuk.
Avatar - A látványvilága még most is megállja a helyét. Nem az embereket támadják az űrlények, mint a műlt századi filmekben. Itt mi vagyunk a megszállók.
A misztikum, egy elképzelt másik világ, mindig vonzó az emberi elme számára. Fantáziálni jóról, rosszról üdítő lehet az agynak és a léleknek is.
Csillagkapu
Sliders
Ott szinte részenként másik világba utazhatunk.
Úgy, hogy egy jó továbbgondolható univerzumot teremtett és a szerzők engedélyt is adnak az eredetihez hű spinoffok írására.
A Dűne könyvsorozat nem tudom, bővül-e már nem Frank Herbert tollából, de pl. Asimov Alapítvány sorozata már kapott pár más írótól származó folytatást.
8
Ez nem ide passzol
Általában egy sokakat magával ragadó világra/történetre szoktak épülni, amiket a közönség nagyon szeret, a készítők pedig elég nagy üzletet látnak benne, hogy egynél több bőrt is lehúzzanak róla.
Hogy aztán ez jól sikerül-e kivitelezniük, vagy sem, azt általában az idő szokta megmutatni. Elég sok tényezős dolog, hiszen kell egy jó alap, amit aztán jól is kell kivitelezni, hogy sikeres legyen a franchise építés. Ahogy többen utaltak rá, sok esetben a stúdiók, üzletemberek beleszólása lehetetleníti el a további sikereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!