Csak engem irritál, hogy kb az összes filmben magázzák egymást csomószor az ilyen 30-40 közötti emberek, akik a film végére általában összejönnek? Angolban nincs is magázás, miért így kell fordítani? Amúgy sem magázom a korbelieket...
Idegeneket illik magázni
Ha, olyanra gondolsz, hogy jó ismerősök, és nem arisztokraták
olyat én még nem láttam
Olyan magázás nincs az angolban mint nálunk, de az alá-felérendeltségnél hasonlóan használják, mint mi, a nevek előtagjaival.
Mikor két ismeretlen embert bemutatnak egymásnak, egymásnak ők például Mr. John Green és Mrs. Janet Smith. Egyes szám második személyben ("te") beszélgetnek, de a nevekben a tisztelet adása megmarad. Mikor olyan viszony vagy körülmény alakul ki köztük, hogy tegeződnek, akkor ajánlja fel egyik a másiknak, hogy "call me John/Janet" - ami nálunk hasonlóan a tegeződés felajánlása.
Ha nem lehet szoros párhuzamot vonni közöttük, azért van egy kis összefüggés, és ezt magyarra valahogy át kell ültetni, így legkényelmesebb. Alapvetően amíg az angol kvázi-magázódás megy, addig a szinkronban is magázódnak, de ha megtörténik a tegeződés, akkor gondolom a szinkronban is erre váltanak. Vagy ha olyan dolog történik (személyes közeledés), ahol már nincs értelme a magázódásnak - pl. egy ágyjelenet után.
Egészen pontosan angolban tegezés nincs. Illetve van, de nem használják, hacsak nem Shakespeare-t vagy imát olvasol.
A "you" az a magázás volt eredetileg.
A mai nyelvben azzal különböztetik meg, hogy milyen stílusban, szavakkal beszélnek egymáshoz, illetve a megszólítással.
A magyarban (meg pl. a németben, spanyolban...), ahol van külön élő magázás/tegezés, nálunk megspékelve a tetszikeléssel, nem könnyű a fordítónak eldöntenie, hogy melyiket válassza. Ráadásul azért a szájmozgás sem elhanyagolható, amire ki kell jönnie. Egy bonyolult tetszikes mondat egy angol szövegre se menne rá nagy valószínűséggel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!