A Candide lenne a Bosszúállók filmek alapja?
Az összes marvel film mind ide vezet. Thanos motivációja, a végcélja és az elképzelt ideális világ elérése utáni lét is igen hasonló. Ő is feltárná, hogy a világ milyen is valójában, ő is megoldást keres és egy pillanatra sem idealizál. Sok kitalált helyszínt, borzalmat, képtelenséget mutat be. Akár csak Voltaire Candide című műve.
Ami mellesleg így végződik: „De vár ám a munka a kertben."
Csak nem Thanos is pont egy kertbe vonult el, miután megalkotta az úgymond ideális világot..!?
Nem egyszerű kérdés. :)
Első körben nekem az a véleményem, hogy ezek a szuperhős filmek elsősorban a szórakoztatásról szólnak, nem pedig a magvas mögöttes gondolatokról. Persze sosem lehet tudni, hogy az alkotókat mi befolyásolta tudva vagy akár tudattalanul egy-egy szereplő motivációinak megalkotásakor, de én nem gondolnám, hogy pont a Candide lett volna az egyik ihlető. Különösen, mert emlékeim szerint annak a műnek az a lényege, hogy Candide mestere szerint a világban minden úgy a jó, ahogy van, és hogy ezt a történések mennyire nem támasztják alá.
Másrészt el kell különíteni a filmet az alapjául szolgáló képregénytől. Thanos eredeti célja az ölés volt. Egyrészt magáért a gyilkolás öröméért, másrészt hogy ezzel imponáljon szerelmének, Halál úrnőnek.
A filmbéli Thanos esetében én inkább azt látom, hogy elérte a kitűzött célját, és megpihen. Ugyanakkor céltalanná is válik, minthogy már nincs miért küzdenie.
Nekem a színházban inkább a South Park ugrott be róla.
Nem tudom mennyire másabb a könyv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!