Ha egy független filmet az első héten 380 moziban mutattak be, a következő héten már csak 20 moziban, akkor az nem volt sikeres vagy lehet más oka is annak, hogy az érintett mozik 90+ százaléka nem mutatja be többé?
Az usában... És az első héten 285,000 dollárt hozott, a másodikban meg 19,000 dollárt.
Egy nem független filmet, hanem "blocbustert" 5-6000 moziban is bemutatnak minimum.
Viszont ahogy én számolom, százalékosan nem hoznak feltétlenül sokkal több pénzt.
Egy mozinak addig érdeke vetíteni valamit, amíg potenciálisan bevétele van belőle. Ha valamire eleve kisebb az érdeklődés, azt eleve valószínűleg csak egy-két hétre tűzik műsorra.
De persze az is előfordul hogy valamit egyszerűen korábban levesznek a műsorról érdeklődés hiányában, vagy adott esetben tovább vetítik ha még mindig elég sok a néző.
Ez világos.
De az említett független film első heti bevétele/mozi (átlagosan) 750 dollár.
A második heti 950 dollár...
Ha megfigyeled, akkor bár a blockbusterek az első hetekben sokkal többet hoznak (és már a második hétre általában rengeteget csökken az átlag bevétel), ilyen 7-8-9, vagy akár 17-18-19 hetes korukban is adják még őket, ilyen 600-1200 dollár közötti átlagbevétellel/mozi.
Itt azért sokkal több tényező játszik szerepet, mint gondolnád.
Van, hogy meg van szabva, meddig kell vetíteni egy adott filmet. Van, hogy a bevétel eleve nem is (vagy nem egészében) a mozinak megy. Főleg blockbusterek esetén jellemzőek az ilyen szerződések, hogy pl az első héten az összes jegyeladásból származó profit a filmstúdióé.
Van, hogy vetíthetnének egy filmet, de annyi másik van mellette, hogy nem fér be az időkeretbe. Pl van egy szabad vetítési sáv kedd estére, és XY és XYZ filmek is hozhatnák a bevételt, de XYZ-re nagyobb az érdeklődés, akkor XY kiesett a műsorból.
Igen, köszi!
Ezekre nem gondoltam, de pont ilyesmikre voltam kiváncsi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!