Amazon-féle Gyűrűk Ura sorozat: kellenek színesbőrű tündék?
Nekem úgy alapból semmi bajom a színesbőrű elfekkel, sőt! A "Bastard!!" illetve a "Gate" című animében is voltak nagyon emlékezetes barna bőrű elf csajszik...
Csakhogy ami jól mutat egy random fantasy világban, az valóban világidegen lehet egy már meglévő, és ettől eltérően megírt univerzumban. Tényleg illene ragaszkodni az író eredeti koncepciójához. Ugyanez igaz a Witcherre.
Persze értem én, hogy USA, meg szélsőliberális polkorrekt propaganda, de miért nem alkotnak új, önálló világokat, amibe ez beleillik? Miért kell mindezt a meglévő művekbe/mitológiába utólag beleerőszakolni? Vagy miért nem dolgoznak fel olyan legendákat, melyekben eleve feketék szerepelnek? A gyarmatosítás előtti szubszaharai Afrika mondavilága pl. rengeteg kiaknázatlan lehetőséget kínálna.
Mint tudjuk, a tündék sok csoportra osztódtak Tolkien írásai szerint. Ezek közül az egyik vagy másik nyugodtan lehet fekete. Vannak olyan tünde ágak, amikről össz-vissz pár szót írt Tolkien, az egyik ilyet minden gond nélkül feketévé lehet tenni. De ez azt is jelenti, hogy a más ismert "rasszok" közt NEM lehet "fekete tünde". Szerintem érdekes lenne egy még fel nem fedezett, feketék által játszott tünde csoporttal megismerkedni.
Nem foglalkoztunk eleget a Gyűrűk Urában a különböző tünde csoportokkal. A Noldák és Sindarin elfek közti különbség gyakorlatilag észrevehetetlen a filmekben, pedig komoly történelme van. Egy ilyen csoport felhívná a figyelmet Tolkien világának erre az érdekes részére.
Ha pedig a tündék közti rasszizmus is szóba kerül, az egy kifejezetten érdekes kérdést is felvet: a tündék hosszú élete és hosszú emlékezete hátráltathatja a szociális fejlődést. Ahogy a Hobbitban a tündék "rasszisták" a törpékkel szemben, úgy egymással szemben is annak kéne lenniük. És ezek az ellentétek hatványozódnak, ha a sérelmek több ezer év alatt csak halmozódnak, viszont kevés az új generáció, ami felejteni tudná ezeket a sérelmeket.
Tolkien világa rengeteg "rasszizmust" tartalmaz, csak éppen nem bőrszín, hanem más tulajdonságok alapján. Ha a sorozat ebbe jobban belemenne, szerintem érdekes dolgokat lehetne kihozni belőle.
A másik lehetőség a "színvak" tündék, tehát hogy ugyanannak a csoportnak random tagjai feketék vagy fehérek, és ezt senki nem veszi észre. Ez igazából nekem semleges.
"miért nem alkotnak új, önálló világokat, amibe ez beleillik?"
Az emberek ugyanazoknak az IP-knak a rebootjait, remakejeit, folytatásait, előzményeit, újrafeldolgozásait, spinoffjait, stb. nézik meg újra és újra. Egy újonnan kreált fantasy világnak 90% esélye van a bukásra, a Gyűrűk Urának meg 90% esélye van a sikerességre. Ezek az adott körülmények. Én kicsit visszásnak érzem ilyen körülmények között ezt a "miért nem alkotnak újat" dolgot.
Alkotnak újat is, de tény hogy az új amit alkotnak a közeljövőben nem fog tudni labdába rúgni a már létező IP-k mellett, mivel látszólag senki nem kíváncsi semmi újra. Sokkal nagyobb gyakorlati jelentősége van a már létező franchise-ok színesebbé tételének, mint az új franchise-ok semmiből való felemelésének.
Persze ezt lehet ügyesen meg ügyetlenül csinálni, és nyilván jobb az ügyes, mint az ügyetlen...
"látszólag senki nem kíváncsi semmi újra"
Ezt azért nem mondanám.
Ott van a tavalyi év egyik legjobb fantasy könyve, a The rage of dragons, fekete szereplőkkel.
4 pont felett van.
Adaptálhatnának néha újabb fantasykat is.
21:27
"Én kicsit visszásnak érzem ilyen körülmények között ezt a "miért nem alkotnak újat" dolgot."
Én viszont innentől Hollywood hozzáállását érzem visszásnak. Kiadták a jelszót, hogy legyen etnikailag színesebb a filmek filmek világa, de ugyanúgy a fehér ember mondavilágát dolgozzák fel újra és újra, csak most néger Artúr királlyal meg Akhilleusszal.
A filmvilág nem attól lesz színes, hogy a görög, angol, szláv, stb. mitológia szerepeit feketékkel játszatják, hanem hogy ha fel merik dolgozni pl. Amma isten és a nyolc ős legendáját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!