Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Mi a jó a horrorfilmekben?...

Mi a jó a horrorfilmekben? Miért nézik az emberek?

Figyelt kérdés
Én egy 38 éves férfi vagyok. Soha életemben nem szerettem a horrorfilmeket, sőt, kifejezetten utálom őket. Nem tudok végignézni egyet sem. Valahogy nem vonz ez a direkt félelem dolog. Pedig nem mondanám magam félősnek, gyávának. Kerültem már olyan helyzetbe, ahol a bátorságomra volt szükségem és helyt tudtam állni. Mivel én nem hogy nem szeretem, hanem egyenes utálom, elképzelni sem tudom, hogy mit élveznek rajta az emberek. (Sőt, tudom, hogy nem így van, de én kábé nem normálisnak tartom azokat, akik ilyeneket néznek :-) ) Pedig érdekelne, hogy vajon milyen hatással van rájuk, miért nézik azok, akik rajonganak értük. Te például mit szeretsz az ilyen filmeken?

2019. szept. 15. 21:19
 1/6 1112 ***** válasza:
28%
Mert izgalmas. Ha jó a sztori, izgis a történet, jól van felépítve, akkor jó. Hát nemis azért, hogy rettegjenek!! De egyébként aki retteg, az úgyse néz ilyenek, ha már kiderült, és tudja ezt magáról.
2019. szept. 15. 21:23
 2/6 1112 ***** válasza:
94%
*De ha valami misztikus, meg creepy, meg paranormális, az is izgalmas, mert nem hétköznapi, nem az a klasszikus hétköznapi sztori, hanem ebből a klasszikus hétköznapokból (akár még monotonitásból is) kiemel. Szóval valami olyan van benne, ami szokatlan, meg rejtélyes, meg ilyen kibogozandós is lehet, hogy végére járni, szóval valami olyan, amit nem ismernek, tehát ezért érdekes, szokatlan.
2019. szept. 15. 21:25
 3/6 1112 ***** válasza:
94%
*Meg ilyen lélektani cucc is lehet benne még pl mondjuk, hogy mi játszódik le a szereplőkben, vagy hogy nyerik meg a végén, ha megnyerik.
2019. szept. 15. 21:28
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem kicsit az is benne van, mint ami miatt katasztrófafilmet szoktak nézni: a "szegények! és milyen jó nekem, hogy velem ez nem történhet meg!" érzése. (Ami persze egyáltalán nem igaz sem a katasztrófa, sem pl. egy gyilkosos thriller esetében, de kényelmes ezt hinni.)
2019. szept. 15. 22:00
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Én azért nézek ilyen alkotásokat, mert szeretem a feszült és/vagy nyomasztó filmeket. Az sem mindegy, hogy miként tekintesz egy horror filmre, hiszen a természetfeletti jelenségek, szörnyek gyakran csak, mint metafora vannak jelen, és a mögöttes mondanivaló megértésével válik "félelmetessé".

Az sem mindegy, hogy milyen horror filmeket láttál eddig, mert rengeteg a vacak, de a remekmű is, pár kedvencem amit ajánlok:

Psycho (1960)

Rosemary's Baby (1968)

Eraserhead (1977)

Alien (1979)

The Shining (1980)

The Thing (1982)

The Fly (1986)

Jacob's Ladder (1990)

Midsommar (2019)

Leginkább a pszichológiai horrort kedvelem, ez a fenti listából is látszik, de a body horror is kifejezetten hatásos lehet. Ugyanakkor tényleges félelmet egyik film sem vált ki belőlem, és eleve nem nézek olyan alkotásokat, amelyek bazári ijesztgetésere mennek rá, értsd jump scare követ Jump scaret.

Szóval én azt mondom, hogy lehet csak rossz filmekkel próbálkoztál, mert horror esetében könnyű belefutni szemétbe.

Másrészt elég meredek nem normálisnak titulálni emberek nagy csoportját a filmes preferenciáik miatt.

2019. szept. 16. 07:55
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nemigen lehet ezt megindokolni. Én legalábbis bármit írnék most, nem tudnám úgy érezni, hogy a valós okot írtam le - minthogy azt magam sem tudom. Egész kiskoromtól vonzott a témakör, izgatta a fantáziámat az a néhány filmrészlet, amit így-úgy elkaptam a TV-ben (Poltergeist, Lifeforce és Drakula tuti volt közte). Ahogy idősebb lettem, egyre több horrort néztem meg. Volt idő, amikor válogatás nélkül, csak mert a TV újságban oda volt írva a film címe alá, hogy horror.

Szintén nem tudom megmagyarázni, miért lehet, hogy az utóbbi időben meg szinte egyáltalán nem nézek ilyen filmeket. Talán feszültségoldó hatása is van.

2019. szept. 16. 13:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!