Végjáték spoileres kérdés! Honnan emlékeztek erre?
"Ez viszont akkor azt bizonyítja, hogy a múlt mégis hatással van a jelenre"
Nincs. Thanosék bármit tettek volna a múltban, az nem lett volna hatással a jelenre.
Ezért jöttek el 2023-ba, ami onnantól kezdve az ő jelenük volt.
A múlt nincs hatással a jelenre abban az értelemben, hogy ha visszamész a múltba, megváltoztatsz valamit, akkor amikor visszamész a jelenbe akkor az a dolog nem változik meg a jelenedben. Emlékszel a Vissza a jövőbére? Amikor Marty apján a film elején csesztette az a figura, Marty visszament, megváltoztatott pár dolgot és amikor visszakerült a jelenbe egy tök más jelen volt? Az apját csesztető a kocsit mosta stb... A Marvel univerzumban ez nem történik meg. Marty ugyan abba a jelenbe jött volna vissza, az apját továbbra is cseszteti a csávó. Viszont, létrehozott volna egy új dimenziót, amiben az apját nem cseszteti a csávó. De a saját idősíkja maradt ugyanolyan.
DE! Az időutazás, idősíkugrás létezik, Thanosék a Pym részecskékkel. Thanos és Gamorra nem a fő idősík múltjából utaztak előre a jövőbe. Az már egy teljesen másik idősík, amiből ők jöttek. Ők egy régebbi változatok igen, mert az ő idősíkjukban még nem történtek meg az események, amik a fő idősíkban igen, de ők NEM a múltja a fő idősíknak.
De pgfdgfdj ha akarod összedobok egy ábrát az időutazásról és elküldöm privátba.
Oké oké oké....Vannak ugye az idősíkok. Dimenziók, ha tetszik. Van a fő idősík. A Marvel filmek. Ott Thanos meghal.
Ha visszamegyünk a múltba, úgy idősík keletkezik. Tehát a múlt, amibe visszamentünk, már nem a mi múltunk, hanem egy másik idősík. Ez független a fő idősíktól. Egy másik világ, a dolgok máshogy történnek.
Ismét: a múlt nem lehet hatással a jelenre Marty McFly stílusban, mert a múlt, amibe visszamész egy másik világ. Ha egy másik világba változtatsz meg valamit, az nem lesz kihatással a világra, amire visszatérsz. Ha visszamegyek a múltba és eltörök egy vázát, az a váza nem lesz törött, amikor visszatérek a jelenbe. De lesz egy világ, amiben az a váza törött. A két világ között lehet utazni. A világban, ahol törött egy váza, eldöntheti valaki, hogy utánam jön és megver, mert eltörtem a vázát. De ez nem a múlt ami befolyásolja a jelent, ez egy másik világ, amiből átjöttek. Igen, ott más a dátum, sok dolog nem történt meg, de az nem az én múltam. Az én múltam, az én idősíkom múltja megváltozhatatlan. Az a váza nem lesz törött soha.
"Ergo ha nem is minden módon, de a múlt igenis befolyásolhatja a jelent"
Hogy a múlt befolyásolhatja a jelent, az lényegében azt helenti, hogy az időutazás a terminátor elven működik. Vagyis ha teszem azt, Thanos megölné Tonyt még 2018-ban, akkor a 2023-as jelenkori Vasember megszűnne létezni.
De ez nem lehetséges, mert a múlt nem lehet hatással a jelenre a Marvel univerzumban. Ugyanis itt ha Thanos megölte volna Tonyt 2018-ban, akkor csak létrejött volna egy alternatív idővonal Tony nélkül. De az eredeti idővonalon semmi sem változott volna.
Ezért is jött el Thanos a jelenbe, mert a jelenre a jelenben tudott hatással lenni. A múltban bármit tett volna, semmi nem változott volna 2023-ban, az eredeti idővonalon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!