Mondanátok véleményt egy rövid kis novelláról?
Egy könnycsepp gördült le az arcán. Én még soha nem láttam az apámat sírni. Elkaptam a tekintetemet. Nem akartam látni, ahogy a kezével letörli a könnyeit. Beljebb léptem a szobába, és mellbe csapott a gyomorforgató bűz, ami szobában terjengett. Éreztem, ahogy elevenen megrohad… Azzal a lendülettel kifordultam a lakókocsi szobájából, és lerogytam egy kis sámlira. Belém nyilallt a fájdalom, ez az apám? –kérdeztem, de nem magamtól. Mindig azt hittem, hogy valami óriás, valami hatalmas, erős, hős, akitől mindenki fél, de nem, itt van előttem egy összeaszott test, egy koszos lepedővel letakarva, egy kis kukac…
Míg töprengtem a kis rozoga sámlimon, anyám kezdett beszélni hozzám, hogy honnan szólt nem tudom, de hallottam.
- Olyan, vagy mint az apád! Jól nézd meg, mert belőled is ez lesz!
Rágyújtottam, szívtam egyik cigarettát a másik után… vissza kell mennem - gondoltam, meg azt is gondoltam, hogy nem és elfutok világgá, hogy senki soha ne érjen utol.
Visszamentem a bűzbe. Ez még mindig sír,és nehezen veszi a levegőt – állapítottam meg
Anyám ismét kiáltott – Takard le, takard le ezt a szörnyet, gyűlölöm, utálom, égjen a pokol tüzén!
Ez nem szörny –szóltam
Ez az apám! Egy könnycsepp gördült le az arcomon- soha nem látott az apám sírni.
" Ez még mindig sír..."- Az emberekre nem a mutató névmás használunk (EZ), ha nem személyes névmást, ha nem akarjuk megnevezni őket. - Ő még mindig sír.
"Ez nem szörny –szóltam
Ez az apám!"
Tanuld meg használni a névmásokat, ugyanis egy embert mutató névmással megnevezni nagyon bunkó és lealacsonyító dolog.
Amúgy az írói nyelved nem rossz, de sztori, amit írtál unalmas és merőben nem különleges. Gondolom a témája a kis novelládnak a gyerek által táplált szeretet és tisztelet a szülei (ebben a sztoriban az apja) iránt. Ezt a témát jóval érdekfeszítőbb és igazán megható cselekménnyel is meg lehet jeleníteni.
"Az emberekre nem a mutató névmás használunk (EZ), ha nem személyes névmást, ha nem akarjuk megnevezni őket."
Upsz itt hülyén fogalmaztam, de gondolom ez alapján is kitudod szűrni, hogy mit akartam ezzel mondani, kedves kérdező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!