Kezdőoldal » Szórakozás » Egyéb kérdések » Hogyan gondozzam a kálámat?

Hogyan gondozzam a kálámat?

Figyelt kérdés

Most kaptam egy kálát(már egészen nagy,de sajnos most vettem észre,hogy van 1-2 sárgás része...) és nem tudom,hogyan kell öntözni,mennyit adjak neki nyáron és mennyit télen...hol tartsam,szereti e a fényt vagy a meleget...

Szeretném,ha szép lenne és legfőképpen ha túlélné...

Kérlek segístetek!!!Előre is köszönöm a válaszokat!

2010. máj. 2. 19:10
 1/2 anonim ***** válasza:

A google csodája:

A kála gondozása

Kála: zantedeschia

A Kála az orchidea után a második legelegánsabb virágunk. Nem hiába hogy még ma is a mennyasszonyi csokrok egyik fő virága.

A régi esküvői csokrok egyik virága a hófehér nagy Kála volt. Ez ma sincs másképp, de ma már a kisebb színes Holland Kálát a zantedeschia –t használják a virágkötők.

A Kála hazánkban, mint szobanövény egyre ismertebb és elterjedtebb virág. Bár tartása és nevelése nem a legkönnyebb érdemes vele megpróbálkozni. Igen sok színben kapható sárga, rózsaszín, bordó, fehér, vajszín, ciklámen, és más élénk vidám változatban is előfordul.

Akinek nincs türelme kivárni, míg megnő a Kála, vásárolhat kifejlett virágzó dísznövényt, de aki szereti maga nevelni kedvenceit, vetőmag boltban kapható Kála gumó, amelyet tavasszal kell elültetni cserépbe, és szívvel lélekkel nevelgetni otthon.

A növényt augusztus szeptember körül kezdjük el pihentetni, vagyis ilyenkor a levelek elkezdenek sárgulni. A locsolást csökkentsük le, teljesen, és szedjük ki a földből a rizómákat és ha kell, daraboljuk fel őket. Majd újra ültessük el virágföldbe külön a rizomákat, majd kezdjük el mérsékelten öntözni a földjét. Amikor a növény elkezd hajtani akkor a locsolást is emeljük és tartsuk állandóan nedvesen a földjét.

A növény nyáron kedveli a meleg kissé napos kerteket, kitehetjük a szabadba-kertbe vagy erkélyre is a cserepét, de télen a 10 fok az ideális számára. A téli meleg fűtött szobában a növény elszárad, ezért ilyenkor állítsuk a cserepét egy kavicsos tálcára, és permetezzük a levelét. Ne ijedjünk meg, ha a nyár végén a levelek elszáradnak, mert ez természetes folyamat ilyenkor pihentessük a növényt.

A Kála a vázába is kiváló, mint vágott virág, gyönyörű látványt nyújt, és nagyon tartós is.

A növény főbb igényei:

Fényigény: Nyáron kevés napsütést is kaphat, télen is fontos a kellő megvilágítás.

Hőmérséklet: nyáron átlagos meleg, kitehetjük a szabadba is, télen 10 fok az ideális.

Öntözés: Csak a növekedési időszakban adjunk neki vizet.

Páratartalom: Kedveli a párás klímát, télen tegyük a cserepét kavicsos tálcára, és permetezzük a levelét naponta.

A Kála tejnedve mérgező.

Terminus

2010. máj. 3. 18:54
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi...amúgy kerestem google-n is,de ott mindig mást írt és nem tudtam kigobózni semmit....De most már nagyjából értem....Még egyszer köszi!
2010. máj. 4. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!