Ez melyik rádió lehetett? És ez egyáltalán hogy lehetséges?
Fejhallgatóval hallgattam zenét számítógépen. A fejhallgató a hangfalba volt dugva. Amikor kikapcsoltam a zenét, hallottam még valamit. Mintha nagyon halkan beszélne valaki. Felvettem mindenhol a hangerőt maxra és tényelg beszélt valaki angolul. Mindenből kiléptem, de ugyanúgy ment és néha elhalkult, valamikor meg hangosabb lett. De csak annyira, hogy max hangerőnél éppen értettem.
Szóval nem tudom, hogy mi lehetett ez. Gondolom valami rádió. De angolul beszéltek. Talán romániai, mert gyakran beszéltek valamit Bukarestről. Meg még említették Bartókot, meg néha magyarországot. Egy nő és egy férfi beszélgetett és néha zene is volt. Ez melyik adó lehetett és hogy lehet, hogy hallottam? Mi foghatta be? Mert biztos, hogy nem a számítógépen hagytam valamit bekapcsolva.
Elég reménytelen dolog behatárolni a megadott információid alapján. A rádióhullámok igen változatosan viselkedhetnek adott időjárási viszonyoktól függően. Öreg legény lévén, jó fél évszázada egy általam készített detektoros rádió (ráadásul dióda hiányában saját készítésű - kénpor és ólompor elegy elégetésével készített kristály használatával) középhullámon egy alkalommal órákon át kiválóan "vette" a Szabad Európa rádiót (ezer kilométerről...), míg a regionális (pécsi) adó légvonalban még 10 km-re sem volt...
Katonai rádiósként is találkoztam meglepő dolgokkal, egyes esetekben pl. az URH sávon működő működő mobil adóvevő készülék a tér-árnyékolt (pl. nagyfeszültségű villamos légvezeték alatt) helyeken produkált csak tökéletes kapcsolatot.
A légkör egyes rétegeiről (mintegy "gellert kapva" akár több száz kilométerre vissza tudnak verődni a földre a rádióhullámok, így pl. kézi CB rádióval egy időben kiváló minőségben lehetett hallani az olasz forgalmazókat, míg a pár kilométerre lévő társ-állomásommal alig tudtunk forgalmazni.
Az eseted nem ritka, de lehet, hogy a légköri körülmények miatt csak egyszeri eset volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!