Vettem egy régiségvasárban öreg ezüstnek látszódó érmét. Tudtok olyan helyet mondani, ahol eredetvizsgálattal megtudnák nekem állapítani, hogy eredeti e? Egy 1797 1 dollárosról lenne szó.
Üdv!
Én foglalkozom régi pénzekkel, numizmatika a hobbim, régi pénzeket adok-veszek-cserélek.
Nos, az a helyzet, hogy a régebbi USA ezüstérméket nagyon nagy iparban hamisítják. Sajnos már így láttatlanban is legalább 95%-ra merem mondani, hogy az érméd hamis.
Az eredetiség megállapításához nem kell semmi speciális "hely". Első körben nézd meg, hogy vonzza-e a mágnes. Ha igen, akkor nyilvánvalóan hamis.
Ha nem, akkor jöhet a második kör: mérd le ékszermérleggel a tömegét. Ilyen mérleget 3-4 ezer forintért számtalan boltban tudsz venni, de ha beviszed egy bármilyen ékszerboltba / zaciba / aukciósházba, akkor ingyen megmérik neked. Az eredeti érme tömege 26,96 gramm, ettől maximum 2-3 tizeddel térhet el. Ha többel tér el, hamis.
Ha a tömeg is stimmel, akkor még mindig csalhatnak a hamisítók a vastagsággal. Ezt csak úgy tudnád megállapítani, ha mellé tennél egy valódi érmét, de mivel ilyen nyilván nincs az embereknél, ezért max otthon derül ki, hogy a vastagsággal gondok vannak.
Ha mégis eredeti az érme, akkor értéke minimum 200 - 300 ezer forint, de ne éld bele magad...
Az én kezeim közt is már számtalan hamis ezüstdollár ment át. És volt közte nem egy, ami 1797-es volt.
Ha pénzeket szeretnél gyűjteni, kezdj kisebb értékű, gyakoribb, de biztosan eredeti darabokkal. Ha gondolod, szívesen segítek, én is így kezdtem. :)
Üdv.:
polarbeer
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!