Kezdőoldal » Szórakozás » Egyéb kérdések » Ha blogon keszitek a tortenete...

Ha blogon keszitek a tortenetemnek es Ott irom meg lenyulhatjak az otletemet? Le tudom valahogyan vedetni?

Figyelt kérdés
Mint korabban irtam, van egy jo tortenetem, aminek vegre elkeszult egy 14 oldalas vazlata. Ebbol kiindulva elkezdtem a teljes regenyt irni, de sajnos ugy gondolom hogy jo esetben is csak kozepes iro vagyok. Ezert arra gondoltam, hogy blogon leirnam az elso fejezetet, velemenyeket hallgatnek meg hogy van e ertelme tovabb folytatni, latnak e benne az emberek fantaziat. Ha esetleg sikere lenne, es szepen leirnam blogon az egesz tortenetet akkor nem hasznalhatja fel valaki a konyvehez? Illetve azt is akartam kerdezni, hogy ezt a vazlatot lehetne e ertekesiteni, ha nem tartom magam jo ironak de a tortenetet annal jobbnak, es talan egy tehetseges iro ebbol kihozhatna valami egeszen jot.

2014. ápr. 12. 06:37
 1/4 anonim ***** válasza:
76%

A vázlatra nincs kereslet. Tehetséges írónak van fantáziája (vagy megmondják, mit írjon), a többi meg nem fog fizetni.

Ellopni... persze, lehetséges. De komolyan, ki fogja, szerinted? Ez az egyik, a másik meg a szerzői jog téged véd. Publikáltad? Igen. Ott az időbélyeg, hogy a tied volt előbb. A blogszolgáltató bármikor igazolja, hogy a közzétételi idő valós, a tartalmat te töltötted fel (IP-ellenőrzés), innentől kezdve az illető, ha valóban szó szerint nyúlt, legsúlyosabb esetben szembenézhet egy jóféle polgári peres eljárással.

Ha nem szó szerint, csak a történetet... nos, ilyenre precedens még nincs idehaza (külföldön sem egyszerű), de ugyanúgy téged véd a szerzői jog. Ha csak nagy vonalakban hasonló, akkor persze nem, elvégre ez lehet véletlen is (kivétel, ha jellemző dolgok egyeznek, de ez a bíróság dolga, ha oda kerül az ügy).

Szóval nyugalom. Mi a legrosszabb, ami történhet? Lenyúlja valaki, amit nem veszel észre. Mivel kicsi a valószínűsége, hogy befusson vele, legfeljebb felteszi a saját blogjára. Na bumm. Eddig egyetlen egyszer láttam olyat, hogy valaki történetet lopott volna, ott is hamar kiderült, az illető csúnyán meg is bánta.

2014. ápr. 12. 07:05
 2/4 anonim ***** válasza:
Mivel kismillió olyan blog van ahol kezdő írók leírják a történeteiket elég kicsi rá az esély,hogy pont a tiédet lopnák el. Amúgy ha nem vagy biztos magadban küld el pár ismerősnek,ha szerintük jó akkor keress meg kiadókat, bár a legtöbb kapásból elküldi a kezdőket.
2014. ápr. 12. 20:26
 3/4 anonim ***** válasza:
Szerintem már nincs olyan téma amit ne írtak volna meg. :-) Az hogy blogot vezetsz jó dolog, de nem hiszem hogy ebből valaki ellopná a történeted, hiszen a blog nem regény , nem teljes. Ha egy regényt plagizálnak azt fel lehet ismerni, de amit te csinálsz azt nem tudják , mert hiába vannak részletek , nem egész, és senki nem tudja úgy megírni a hiányzó részeket, a történetet mint maga az író.
2014. ápr. 13. 13:23
 4/4 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen a valaszokat
2014. ápr. 13. 14:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!