Mit gondoltok erről a versről?
Pár éve írhattam (most találtam meg az egyik füzetem hátulján :P) és gondoltam kikérem a véleményetek. Ne kíméljetek ;)
Szar az élet...
Szar az élet, de legalább nekem szar.
Élni, mint űzött vad, s vert kutya,
Tűrni, bírni mit a sors rám rótt,
Ez az mi nekem megadatott.
Így van, hazudni kár.
Nem siránkozom, nem búslakodom,
mert az nem lel enyhülést, vigaszt,
ki menekül, fut mint egy gyáva majom,
s várva várja, nem jön az enyhítő malaszt.
Így van, hazudni kár.
Látni suhanni életed értelmét,
majd átélni újra, s feledni szerencsét,
vágyni rá, hogy valaki segít, megvéd ...
oh, míly nehéz, míly csekély remény.
Így van, hazudni kár.
De élni kell, nincs megállás,
sorsom vár, s nem tűr halasztást,
megtartani az utolsó fogadást,
s hinni, hogy van még aki, ha mást nem,
jót mulat rajtad, s addig is felejti baját.
Így van, hazudni kár.
Kívánságod parancs, nem kíméllek:)
1. A cím
ugye, a kortárs versekben megfér a nem öncélú vulgáris szóhasználat is, ezzel nincs gond. Viszont címként egy olyan ordító közhelyet tettél,amit félrészegen mond az egyik kocsmahuszár a másiknak, miután elsorolta minden bánatát, és felzokog, mert ugye, sírva mulat a magyar.
"űzött vad, vert kutya"-elkoptatott, sablonszerű képek
tűrni a sorsot, a kiszabottat: oké, ez emberi, de ahogy megfogalmazod, abba semmi újszerű, költői nincs. Kábé a 19.sz-ban keseregtek így eleink.
Nem síránkozom, nem búslakodom: pedig ezt teszed a vers 80%-ban. Ráadásul úgy, hogy közben a jószándékú olvasó ásítozik az unalomtól.
Figyelem,jó hír! Egy kicsit pofásabbra gyúrva az utolsó versszak egész használható. Kimondottan tetszik ez itt:
megtartani az utolsó fogadást,
s hinni, hogy van még aki, ha mást nem,
jót mulat rajtad, (s addig is felejti baját.)-ez a zárójelbe tett fél sor már nem, itt már megint a 19. sz-ban járunk, vagy még előbb, a kuruc költészet korában, azt a szép selymes lódingját!
Szóval, nem vagy te egészen reménytelen figura, csak szedj magadra egy kis stílusérzéket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!