Mit gondoltok a fogalmazás módjáról? (részlet lent)
A fiú engedelmesen sóhajtott és belekezdett egy újabb anekdotába, az elmúlt két évéről. Szerette a történeteit. Szeretett mesélni. Jelentéktelen dolgokról. Az étkezésekről, a kiképzésről, a gyakorlatokról. Az esti csapatépítésről, a csínyekről. Eszmékről, melyekről nem tudott semmit. A leszerelést követően mintha megritkultak volna emlékei. Tudta, hogy többnek kéne lennie, de hiába.
- Igazi hős vagy! – vágott közbe a lány. Rajongó szemekkel nézte a fiút, aki öntelten mosolygott le rá.
- Gondolod? – kérdezte álszerényen. Közel hajolt a lányhoz, hogy megcsókolja, de eközben felborította a köztük álló boros üveget.
A lánynak fel se tűnt. Miután észrevette, se érdekelte. A fiú azonban mereven nézte, hogyan kúszott fel a vörös ragacsos lé a lány kardigánjának ujján. Képek villantak fel előtte, és nyugtalan érzés fogta el. Villanások. Belső hangok.
- Semmi baj. Öreg darab volt. – mondta nyugtató hangon a lány.
A fiú a legkevésbé sem volt nyugodt. Idegesen tekintett föl az égre, s némán kérlelte, tagadja meg tőle a múltját. Mélyen ülő, sötét, barna szemei ridegen fénylettek az éjszakában, és érezte, ahogyan szíve egyre gyorsabban kezd verni. Félt, a lány is megérzi, így finoman letolta magáról, és felegyenesedett.
Néhány percig, csak nézte a csillogó víztükröt, majd szólásra nyitotta a száját, de megakadt a hang a torkán. Nem tudott megszólalni. Nem mondhatta el, mi nyomasztja. Nem lehetett. Csak ültek egymás mellett, bámulva a tájat.
A fiú lehunyta szemeit. Magába szívta a nedves, hűvös levegőt, és próbált nem gondolni rá. Nem gondolni semmire. De valami kétségtelenül elindult benne. Szemei előtt lassan homályos alakok derengtek fel. Hömpölyögve öntötték el elméjét, mind egy-egy vöröslő óriássá formálódott. Ott volt.
"Szűk utca, zavaros füstfelhő, hatalmas tömeg, menekülő emberek. Káosz. A fehérre meszelt falakon hatalmas foltokból kiindulva, sötét, ragacsos lé folyt le. Törmelékek, gödrök, betört ajtók, ledöntött falak. Emberek a földön, a tetőkön. Sikoltozó nők, üvöltő férfiak. Félelemtől zokogó gyermekek. Nincs különbség.
- Előre! – hangzott a parancs. Gépiesen indult meg a kiadott irányba, nem törődve a fojtogató porral. Kőház, fa ajtó. Vadállatként tört be. A fadarabok ezer irányban szóródtak szét. A füst hatalmas erővel áramlott be az apró szobába. A sötétség egyre mélyebb, a levegő egyre ritkább lett. Nyöszörgő hang ütötte meg a fülét…
Határozott léptekkel haladt a hang irányába, ahol egy sötét alak kuporgott. Borzasztóan kicsi volt.
- Mozdulj! – üvöltötte. Az reszkető alak felemelte a fejét, és nehézkesen mászni kezdett a férfi lábai felé. – Állj! – üvöltött újra. De az alak nem állt meg. Egyre közelebb jött, és valami érthetetlen nyelven hörgött. Mint valami démon, sietett egyre inkább felé, és a férfi érezte, lelke torz darabjai egyszerre sikoltanak fel."
Szeretném tudni, másnak hogyan hat ez az egész. Építő kritikákat szívesen veszem.
Jó! Nekem nagyon tetszik. Vannak benne hibák, szóismétlés és néhány szőrösszívű talán rámutat más gubancra is..., de egyébként nekem bejött.
Az érzés, amit kiváltott... hát az nincs. Értem én, hogy mi a helyzet, de beleélni magam nem tudtam. Ez persze nem feltétlenül baj, ha viszont téged zavar...
Nem vagyok vérprofi, de példának okáért talán annyi nem elég, hogy nem törődott a fojtogató porral, hanem írd le, hogy kaparta a torkát, hogy úgy érezte, minden lélegzetvétellel egyre többet és többet nyel le, már több a por, mint a levegő... érezte a nyelvére tapadni...stb.
És ha hatni akarsz rám, vigyél oda... láttass! Színek, szagok, hangok!
És a kis "démon"... kemény fába vágtad a fejszédet, hallod.
Viszont Leslie L. Lawrence is profin keres azzal, hogy a leírása többnyire a torkában liftező whiskyre korlátozódik :)
Nagyon köszönöm a gyors választ. Örülök, hogy tetszett, nagyon régen írtam bármit is.
Azért nincs benne részletesebb leírás (por), mert inkább tárgyias jelleggel akarom írni. Tehát "nyers" stílusban. Szeretném, legalábbis. :)
A "láttatás" dolgon, majd csiszolgatok.
Ezt novellának szánom, nem regénynek.
A "démon" kapcsán pedig szerintem félreértettél. :)
Ha érdekel írj privátot, és elküldöm az egészet.
Nem hinném, hogy félreértettelek, ezért is írtam idézőjelbe a démon szót... de mindegy.
szerintem tedd fel a kérdést a könyv kategóriában is... ott úgy sejtem, több választ kapsz majd :)
Pont most akarom.
Amúgy miután elküldtem a választ tudatosult bennem, hogy valószínűleg nincs igazam, elnézést. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!