Mi ennek a gyöngyfűzési technikának a neve? Esetleg link, ahol meg tudom nézni, hogy hogyan lehet elkészíteni?
Gyöngyhorgolás. Nem rossz technika, kicsi kézügyesség kell hozzá, rengeteg jó magyar és angol oldal foglalkozik vele. Ha rékeresel Google-val, kidob egy csomót, majdnem mind jó. Én az alábbit használtam elsőnek:
Szerintem az egyik legjobb, legdidaktikusabb. Van eg magyar oldal is, a GyöngyiKÉK, azt is sokat néztem, mikor tanultam. Először nagy gyöngyökkel próbálkozz, utána jöhetnek a kicsi 11/0-k (de mintha ez 9/0-s lenne). A középsőket egyszerűen felfűzték két sorban, ott nem horgolták le (vagy megszakították a láncot, vagy félbehajtották, és úgy folytatták a horgolást, szerintem előbbi).
Elég érthető az a link, amit küldtél, ki fogom próbálni, köszönöm. Azonban azóta rátaláltam a kép eredeti weboldalára, ott a készítő annyit írt az ékszerről, hogy memóriadróttal készült, de én még nem vagyok nagyon jártas a gyöngy technikákban, pontosabban már évek óta nem foglalkoztam velük.
Ebben az esetben is tudnál nekem segíteni, hogy memóriadróttal vajon hogyan készülhetett?
Szerintem memóriadrótra horgolta. Körhorgolás a gyöngyhorgolás alapja, így a közepe üreges, ahogy a készítést bemutató képeken is látni. Vagyis először lehorgolta a horgolt részt, majd beledugta a memóriadrótot, és annak a másik végére fűzte fel a teklákat és a fazettás gyöngyöket. Azaz nem a horgolás tartja alakban a karkötőt, hanem a beledugottt memóriadrót, ezért feltehetően a fazettás gyönygök mentén kettéválasztható a karkötő (a fehér, gyöngyház tekla alul és a másik oldalon van a drót végén, azaz a horgolás után felfűzte a fazettásokat, majd a bordó Renessance-ot, végül lezárta a fehérrel és egy stopperrel - ezt a horgolás, azaz a drót mindkét oldalán).
Ügyes trükk, én azon gondolkoztam, miért kellett két sor fazettás, de ezek szerint a drót miatt. Nem nehéz elkészíteni akkor, a horgolás része lesz kicsit hosszabb, a többi szinte percek alatt meglesz.
Leírom a menetet.
Fogod a memóriadrótot. Az egy szál, csak spirálban fel van tekerve, másfél fordulatot tesz, ha jól emlékszem.
Felfűzöd az első fehér gyöngyöt, a bordót, a fazettásokat (fordított sorrendben), megállsz. Külön lehorgolod a horgolt részt cérnával, önmagában. Utána ügyeskedsz egy picit, hogy a közepén át tudd dugni a drótot, de menni fog. "Felfűzöd" ezt is. Minden végig egy drótszálra fűzöl. Ha megvan a horgolt hurka felfűzése, jön egy újabb sor fazettás, egy bordó és egy fehér. Itt már a memóriadrót visszacsavarodik a hurka elejéhez. Stopper a két oldalra, hogy lezárd, ennyi. A horgolás különálló darab, mert nehéz úgy horgolni, hogy középen van egy drótszál, jobb, ha külön csinálod. Utána beledugod a drótot, középre igazítod rajta a hurkát. Így érettem, hogy köré horgolják.
Nekem ez sima hatosnak tűnik, vagyis hat gyöngy minden körben. Ez az alaptechnika. A fűzés rendje feltehetően 1 prios, 1 fehér, 1 zöld, de lehet fordítva is (akkor olasz zászló :) ), csak akkor megfordítva kell körré zárni. Ebből szépen felfűzöd a kívánt hosszt (karperec hossza cm-ben x 6, vagyis mondjuk 20 cm-es karkötőhöz 120 cm gyöngy kell). Természetesen lehet, hogy csak horgolsz, az is nagyon szép technika, akkor memóriadrót sem kell, megáll magától. A lezáráshoz és a kezdéshez talán jól jön egy gyöngykupak, mert a kezdeti egyenletlenségek természetesek (és normálisak), csak sután néznek ki a kész munkán. Utólag fűzd rá, kis pötty ragasztóval rögzítheted is. Ebbe aztán egy szép kapocs, és kész a karkötő. Ha meg belendültél, nyaklánc.
Fontos, hogy kapoccsal zárd, azaz a két végét ne kösd össze, az egy picit más technikát igényel (lezáratlan vég, üres horgolt pálcákkal kezdés), vagyis egy egyenes gyöngyhurkát horgolsz, és azt fogod behajlítani karkötővé.
Örülök, hogy tetszik a technika. Ha esetleg értesz németül, javaslom a következő oldalt:
Bőség zavara. :D
(Én épp tanulom a nyelvet, így ha kérdésed van, még nem biztos, hogy tudok segíteni, de privát üzenetben is megkereshetsz, nyugodtan.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!