Kezdőoldal » Szórakozás » Egyéb kérdések » Melyek a gyöngyfűzéshez...

Melyek a gyöngyfűzéshez szükséges alapeszközök?

Figyelt kérdés

Szeretném elkezdeni megtanulni a gyöngyfűzést.Jövőhéten megyek el egy üzletbe, ahol megvenném a kezdéshez szükséges dolgokat, de nem szeretném, ha a tudatlanságom miatt rám sóznának a boltban mindent.:)

Miket vegyek meg először, illetve kb. miből mennyit?

2012. jan. 28. 19:15
 1/4 anonim ***** válasza:
54%
hmmm...gyöngyöket?
2012. jan. 28. 20:57
 2/4 A kérdező kommentje:

Jaj jó hát ezt én is gondoltam.:D

De most komolyan.Neten láttam ezer féle eszközt: tű, damil, gumis damil, cérna stb. stb.

Ilyesmikre gondoltam, hogy leírhatná valaki, melyik kell és mire jó, mi a különbség pl. a damil és a gumis damil közt, van-e egyáltalán fontos különbség a fűzés szempontjából köztük...

2012. jan. 28. 21:08
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

A damil az csak sima damil, a gumis meg nyúlik. Ha pl. szűk, "belebújós" karkötőt csinálsz, ahhoz a gumis a jó. Amit én ékszerhez használtam, az a vékony, bőrvarró cérna volt. a Bőrvarró azért jó, mert iszonyat nehéz elszakítani. (ha kézzel el akarod tépni, előbb vág bele a kezedbe, mint elszakadna) Ha kis állatokat akarsz csinálni, akkor drót kell. A drót ugye merevebb, de szépen be lehet állítani formára és úgy marad. A damil formát ad a dolognak, de azon a formán nem lehet változtatni. A cérna teljesen testhez simul, nincs benne "ellenállás".

Ha ékszert csinálsz, vegyél kapcsokat is igény szerint. Amúgy egyszerűbb úgy venni anyagot, hogy már tudod, hogy konkrétan melyik darabot szeretnéd elkészíteni.

2012. jan. 29. 05:48
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy az előző is tanácsolta, jobb először tudni, mit akarsz készíteni. Gondolom épp most tanulnád, ezért javaslom, vagy szerezz be könyveket, vagy a netről ingyen letölthető rengeteg (nagyon sok német és angol nyelvű, szóval lehet, hogy fordítóra is szükséged lesz, de gyönyörű orosz és kínai könyveket is láttam már szkennelve). Ez azért is fontos, mert az nem elég, hogy pl. ékszert (mondjuk karkötőt) szeretnél fűzni, de ezentúl még sokféle technika van.

Ha van már kész mintád, akkor mindig ahhoz szerzd be az anyagokat, sose fordítva!

Lehetőleg nagyszemű gyöngyöket szerezz, kezdéshez az jó.

Ha gyöngyállatkák, akkor ahhoz leginkább drót (néha damil, de attól összeesik - ez mondjuk egy póknál nem probléma), illetve bármiféle kásagyöngy megfelelő. Drótból többféle méret is van, a gyöngyöket ahhoz mérten válogasd. A színekre ügyelj, de nem kell a legdrágább gyöngyöt beszerezned, jó lesz egyszerű magyar, cseh kása is. Vigyázz, hogy ezekben sok a hibás szem, még a boltban nézd meg a csomagot, hogy elkerüld a nagyon rosszakat. Javaslom a tiszta, telt színeket, nem átlátszó gyöngyöket (az ritkán kell, pl hüllőkhöz, halakhoz, virághoz). Árulnak "készletet" is, minden benne van leírással együtt - csak akkor jó, ha valami különleges színt keresel, amiből épp kifogytak. Semmiből sem kell túl sokat venni, csak a drótból, elvégre az eláll. Sima rézdrót, ezért ha valahol látod olcsón (nagyon sok helyen lehet kapni), akkor ne habozz egy rakatot beszerezni. Jó ötlet sokfélét tartani belőle. Ha nem tudod, gyöngyből mennyi kell: egy csomag nagyjából elég, ha még csak most kezded.

Gyöngyékszer: sokféle technikája van, az alapvető fűzési módszerhez szintén elég a kásagyöngy, illetve néha lehet különleges darabokat beszerezni hozzá (pl. fűzhető órák, dobókockák, féldrágakövek). Ezeket darabra, a többi grammra mérik. A színek számítanak megint, kásagyöngyből vegél többet, mert mindig az utolsó tíz centin fogy el a használható gyöngy, ott törik el az összes. Kisebb ékszerekhez egy-két csomag megfelelő (15 g-os egységben szokás árulni, nem kell a fél kilós). Ügyelj a méretre, az árnyalatokra! Itt már gyakoribb a szalmagyöngy használata is, ennél csak arra figyelj, hogy ne legyen össze-vissza törve. Cérnának lehet damil, gumis damil (nyúlik - de drága), drót (ritkán, viszont tartós), bőrvarró cérna (gyöngyfűző cérna néven szokták árulni sok helyen). Javaslot már egy fűzéshez használatos tűt is beszerezni, mert a cérnás ékszerek igazán szépek. Kapcsok, stopper, egyéb ékszerkellékek nagyon sok helyen olcsón kaphatóak, ezekre is szükséged lehet, de a legtöbb kapcsolási módszert meg lehet oldani gyöngyökkel is.

Peyote: gyönyörű fűzési technika, csak gyöngyzabáló. Damilra vagy cérnára, ez igazából mindegy. Gyöngyből nem jó akármi: japán gyöngy kell, métere vágott, egyforma csodák horribilis áron. Főleg, hogy nagyon sok kell egy nagyobb darabhoz. Hosszú a fűzési idő is, de az eredmény lenyűgöző. Ez nagyon drága technika, és csak akkor javaslom, ha már az alapvető fűzési technikák mennek. (Kásával is lehet peyotézni, csak csúnya lesz. De elég messziről nézve nem látszik. :D )

Szóval én azt javaslom, előbb tölts le egy könyvet a netről, vagy vegyél egyet, és egy neked tetsző mintát fűzz meg. Az sokkal egyszerűbb, mert akkor már tudod, mit akarsz, és miből mennyi kell.

2012. jan. 30. 20:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!