Kezdőoldal » Szórakozás » Egyéb kérdések » Ha A3-as naptárt szeretnék...

Ha A3-as naptárt szeretnék nyomtatni (azaz nem 20-30 cm-ről nézné az ember), akkor mekkora dpi-re törekedjek? 220 már megfelelő vagy itt is minimum 300 dpi legyen?

Figyelt kérdés

A3-as naptárlapokra többféleképpen rendezem a képeket, eltérő méretben.

Pl.: 3888x2592-es kép egy 36,6cmx25,6cm-es helyre "helyezve" (mivel nem méretarányos, így belezoomolom) kb 260 dpi-t ad ki.

Egy másik 2592x3888-as képet egy 23cmx44,6cm-es helyre "zoomolva" már 221 dpi-t kaptam.

Ezek az értékek egy falon lógó, A3-as naptár esetében tökéletesek vagy "csak" jónak mondhatók?

Szeretném minél inkább elkerülni a pixeles állapotot.

2011. dec. 1. 22:32
 1/2 anonim ***** válasza:

Én fordítva gondolkodnék. A DPI általában fix 300 szokott lenni nyomtatáskor, nem pedig össze-vissza beállított. Emiatt ehhez méretezném az elkészülendő naptárt.

Jelen esetben, 300DPI és A3 méretnél ez ~3480x4959, de ezt a képszerkesztő úgyis pontosan beállítja. Ha a méretet pontosan adod meg, az 1:1 arányú nagyítás lesz, torzítás nélkül. Ha kisebb a méret, azt ki kell tölteni, így túl kicsi esetén jön elő a pixelesedés. Ha a képméret nagyobb, akkor pedig össze kell húzni, ezért kontrasztosabb lesz a nyomtatott kép.

2011. dec. 1. 23:02
 2/2 A kérdező kommentje:
Értem, mit írsz. De akkor is érdekelne, hogy a fentebb említett példáknál mekkora pixelesedésre számítsak. Amolyan alig-észrevehető-csak-ha-nagyon-ráhajolok pixeles képre kell gondolni, vagy inkább eléggé-látható-lesz-fél-méterről is?
2011. dec. 1. 23:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!