Miért jár kevés fiatal manapság színházba?
Megdöbbentem a válaszokon.
Egyrészt lehet kapni 2000Ft-ért nagyon jó helyre jegyet színházban - egy mozi is simán kerül 1000-1200Ft-ba. Én abszolút szerény anyagi helyzetű családból származom, a tanulmányi ösztöndíjamból szoktam kigazdálkodni, hogy eljussak színházba, mert nekem mindig nagy élmény.
A távolság már valóban probléma lehet. Én is vidéki kisvárosból származok, ott nyilván nem járnak az emberek színházba, mert nincs hova. Mióta Pesten tanulok, azóta szoktam rá én is, végre kielégíthetem a lelkem titkos vágyát.
Hogy tudja valaki egy színdarabra azt mondani, hogy unalmas, hogy nem is látta? Pl. Örkény színházban voltam egy darabon - egyetlen ember beszélt végig (egy szereplős volt, Örkény műve alapján), mégis életem egyik legnagyobb élménye, a sok tömeg-hálivúdi film a nyomába sem ér. Egyébként a jó filmekért is odavagyok, szerintem nem kell választani a kettő között.
Aki az ember tragédiáját fikázta: nekem meg pont, hogy nagyon tetszett az egész. Modern korba ültette azokat a problémákat, amiket Madách feszeget. Ha körbenézel a világban, a kortársak között, ugyanezeket látod. Tükröt tart a generációnknak. Ha te csak odáig jutottál, hogy ez "meggyalázza" Madáchot, hát elég szűk gondolkodásod van. Bár azt sem látom, mi gyalázó volt benne (a római szín? Madách ugyanígy írta meg, persze sejtelmesebben - olvasd el a könyvet).
Mert nem érdekli őket, tisztelet a kivételnek. Én pl heti egyszer járok színházba, Szabadkán a Kosztolányi Színházban kivétel nélkül iszonyat jó darabokat játszanak.
16/L
"A válasz írója 43%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 23:55" Értelmes reagálás egy értelmes hozzászólótól. Köszi a videót, el is mentettem........... Azért menj el színházba is néha. Az Ember Tragédiáját én is megnéztem, nekem is tetszett. Éppen a modern korba ültetése végett. Van aki szerint a Rómeó és Júlia modern kori változata is szentségtörésnek számított. Pedig pont attól vált egyedivé, izgalmassá és érdekessé.
A színház amolyan öreges szórakozás. És unalmas is. Csak idősebb emberektől hallottam mindig is, hogy színházba járnak, meg tetszik nekik.
Én eddig 2x voltam életemben, az első alkalom jó volt, egy vígjátékot néztünk meg, a Páratlan Párost a Madách Kamarában, az olyan volt, mint egy kabaré, sokat lehetett rajta röhögni.
Másodszorra a Nemzetiben voltunk, a címe, ha jól emlékszem: valamilyen "-né" mestersége volt.
Egy kínlódás volt, rémes, dögunalom, egyáltalán nem kötött le.
És rengetegen köhögtek a közönség soraiból jó hangosan, én nem tudom, mi volt, pedig nem télen voltunk, járvány sem volt, semmi. Még annyi tüdőbeteget egy rakáson, ami ott volt! :D (mondjuk gondolom a cigisek voltak, pfejj!)
Mert gőzük sincs róla, milyen. Elolvastam a válaszokat, és elképesztő ökörségeket tartalmaznak.
Én a Madáchba szoktam járni, a karzatra egy ezresért be lehet menni. Ez nem drága, néhány havonta egy ezrest mindenki költ szórakozásra. Persze, az első sor drágább.
Nincs légkondi - egyrészt van. Másrészt a színházakban létezik a nyári szünet fogalma. Télen meg inkább fűtés kell.
Unalmas darabok - ez mégis milyen gondolat? Ahogy létezik unalmas és izgalmas film, ugyanúgy létezik unalmas és izgalmas színházi előadás. Persze nyilván olyanra kell elmenni, ami az emberhez passzol. Aki nem érti az ember tragédiáját, az menjen vígjátékra.
Egyébként az is baj, hogy sokan baromi sznobok, és emiatt pont csak a dolog lényegét nem értik. Egy színdarabnak az is a lényege, hogy a rendező átülteti és az aktuális problémáknak mutat tükröt. Mellesleg pont az lenne a darab szellemiségének a meggyalázása, valamint roppant unalmas, ha eljátszanák a darabot 19. századi díszletek között, a mai világra nem reflektálva. Egy jó színdarab kortalan.
Elgondolkodtató, hogy vajon ezeket a sznob baromságokat az emberek kitől tanulják? Őszintén remélem, hogy inkább a szüleiktől, nem pedig a magyartanáraiktól...
Na, beugrott a címe: Warrenné mestersége.
Rendkívül ócska, semmitmondó darab volt - nekem.
Szerintem azért mert mások lettek az igények.
Én sem szeretem a színházat, régebben többször elvittek ismerőseim de minden darabon elaludtam, volt olyan hogy nem engedtek be mert nem öltöztem ki. Szóval nekem mint egyszerű srácnak nem való. Nem mondom hogy rossz, meg hogy ne menjetek, de én inkább kihagyom.
Inkább elmegyek haverokkal szórakozni, iszogatni.
Egyszer sikerült beszélnem Szabó Győzővel, na az állat volt, nagyon nagy arc, de más semmi pozitív.
Most jut eszembe, 3x voltam, nem 2x. :D
Csak hát, az is olyan unalmas volt, hogy eszembe sem jutott. A kommunizmus éveinek kifigurázása volt, a címére nem emlékszem, a Moulin Rouge-zsal szemben egy aládúcolt, omladozó, lepukkant, a magasabban ülő közönség számára (mi is ott ültünk) életveszélyes színházban játszották, mert csak egy deszkakorlát védett a leeséstől, nem is gondoltam volna, hogy létezik ilyen állapotban lévő teátrum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!