Mit utálsz az internetben?
Én azt, hogy az okoseszközök megjelenésével olyan emberekkel lett elárasztva, akiknek nagyon nem kellene internetet használnia.
Gondolok itt a 7-8 éves nagy megmondó kölykökre, akik írni nem tudnak még normálisan, de a neten osztják az észt. Plusz a többségüknek köszönhető az is, hogy az olyan ingyenélő emberek, akik manapság felkapottak a közösségi médiában, még fenn tudnak maradni, mivel támogatják őket sajnos anyagilag is.
A kommentekről nem is beszélve. Szerintem a tiktok felületén egy éppkézláb hozzászólás nincs.
A másik kategória az agymosottak, akik akkor is nyomják a saját hülyeségüket, amikor már-már kézzel megfogható tények vannak ellene, de ő még mindig meg van győződve arról, hogy neki bizony igaza van. Ilyenek mondjuk a közmédia által butított idősek.
Ez elég tág, de mondjuk utálom azt, hogy a mai fiatal generációk teljes mértékben az ingertömegekre vannak kondícionálva. Én is ez a korosztály vagyok, és lassan egyszerű dolgokhoz is kell valami ingerdús mobilnyomogatás, különben elálmosodom. Próbálok aktívan tenni ellene, de valljuk be, hogy nehéz dolgom van (mert ennek az is a jó oldala, hogy rengeteg érdekességet olvasok, utána járok).
Aztán sokszor az online rendszerek (ügyintézés) nem jelentik azt, hogy minden gyorsabb és könnyebb lett, de ez szerintem inkább a központi és hivatali oldal "hibája".
Azt is utálom benne, hogy szinte teljes mértékben felhagytak az emberek a források hitelességének ellenőrzésével, és mindenféle hülyeség szárnyrakap így. Utána pedig nem tudod megmagyarázni, hogy nem igaz, amit olvasott.
Mindezek ellenére én nagyon hasznosak és jónak tartom, mint találmány, az élet számos területén nagy hasznomra van.
• Elválasztja az embereket, ahelyett, hogy összehozná. Nem véletlwn dönt rekordokat a depresszió és mentális egészség aránya a fejlett országokban, miközben a fiatalok szociális készségeinek fejlődését akár egy évtizeddel is vissza tidja vetni.
• Buborékba zár. Az algoritmosok által szűrt és felszolgált tartalom elválaszt minket az ellenvéleményektől és csúcsra járatja a megerősítési torzítast.
• Egymás ellen fordítja az embereket. Az internet véleményekké alacsonyítja az embereket, amit sokkal könnyebb utálni, mint egy hús-vér személyt, aki amúgy lehet, hogy tök barátságos és vannak kérdéskörök, amiben egyet értetek. Viszont az első dolog, amivel találkozol vele kapcsolatban olyasmi, amit vehemensen ellentel, így bármi, amit mondhat csak rossz lehet. Nem véletlen hogy az elmúlt 15 évben ennyira megosztottá vált a világ.
• Addiktív. Az előző negatív pontokat felerősíti, hogy az online platformok legfontosabb célja, hogy a dopamin reakciót támadva minél hosszabb időre magukhoz láncoljon. Ezzel rengeteg időt elvon, amit sokkal produktívabb, tartalmasabb dolgokkal tölthetnél.
• Kiárusít. A nagy tech cégek irtózatos mennyiségű dolgot tudnak rólad. Olyasmit, amit nem szeretnél nyilvánosnak tudni.Tudják hogy ki legbelül vagy, jobban, mint a hozzád legközelebb álló ember valaha fog. Ezekkel a dolgaiddal kereskednek, ezek alapján manipulálnak. És mivel egy arctalan entitás, nem zavar, mert a legtöbb amit észlelsz belőle, az a célzott reklámok (ahol sokszor nem a legjobb ajánlatokat kapod, hanem a legdrágábbakat, amit az adataid alapján hajlandó vagy megfizetni).
• Kényelmet ajánlva elpusztítják a birtoklási jogokat. Online rendszereken keresztül számtalan dolgot szolgáltatássá tettek, ami régen termék volt és egyre több dologgal teszik wzt meg, miközben meggyőznek róla, hogy neked ez jó.
-A párkeresés az lett tőle, hogy a Nők görgetnek, válogatnak, kiirja hogy egyedülálló, máris 1500 an állnak' sorban.
-Álláskeresés:
Régen feladtam az expresszbe egy hirdetést, hogy munkát vállalok, a munkáltatók kerestek, Engem.
Én válogattam.
Ma a legszrabb munkákért állnak sorban. Szintén válogatnak a túljelentkezőkből.
-Elveszett a filmek, zenék értéke
-Ritkultak a személyes találkozások
-Egyfolytában vásárlásra buzdít, sosem lehetsz teljes, pl míg régen havonta jelent meg egy konzol újság, ma naponta látod hogy ez is kell, az is kell.
-Azt hogy lassú a mobilnet.
A 3G óta kb ugyan az a sebesség csak most 5G néven.
-A hazudozásokat egymásnak
-Az érdektelen posztokat
Azt hogy belekerült a konzolokba is
Sorolhatnám
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!