Ha egy rendezvényen nem ugyanaz a szervező, mint akié a hely, akkor ki szedi a belépőt és kié a pénz?
Köszönöm a választ, jó tudni, hogy így van.
A kérdés háttere:
Van egy kis társasjátékos csapatom, nyilvános rendezvényekkel minden héten (szerda 17:30, Veszprém Aulich Lajos utca 3). Eddig ingyenes volt, öcsém javasolta (nem tudom, hogy mennyire komolyan), hogy szedjek belépőt. Elég kevesen vagyunk, ezért mondtam neki, hogy nem csökkenteni, hanem növelni szeretném a létszámot, nem lesz belépő. És azt is mondtam, hogy amúgy sem az enyém a hely, nem is biztos, hogy szedhetnék belépőt. És ennek akartam pontosan utánajárni, hogy mi a szabály.
Amúgy én mindig is ingyenesre terveztem a játék esteket (én sem járok belépős rendezvényre), de a minket befogadó közösségben is fontos alapelv, hogy ingyenesek a rendezvényeik. És most, hogy már tudom, hogy a helytől is függ, hivatkozhatok rájuk az öcsémnek.
Erre a hozzászólásra nem várok választ, kiveszem a kérdést a figyelt kérdéseim közül.
Ahogy #1 is írta, mindig az érintett felek megállapodásán múlnak a részletek. Ha változnak a körülmények, akkor általában változik a megállapodás is.
Az elmondásod alapján a tiétek azért is tisztázatlan helyzet, mert alapvetően nem üzleti alapon indult el. Nem üzleti vállalkozás, csak szórakozó magán személyek privát találkozója. Ezért a hely sem üzleti alapon áll hozzátok.
Onnantól, hogy üzletet akarnátok csinálni belőle, már nagyon is megváltozhatna a hely hozzáállása. Jogosan, hiszen ha te üzleti célra használod, amit náluk csinálsz, akkor abból az üzletből ők is joggal akarnak részesedni és nem ingyen biztosítják számodra.
Általában a bérelhető helyek vagy biztosítják a jegyértékesítést, beléptetést, annak összes személyi és adminisztrációs feltételeivel együtt (pl. jegyek nyomtatása, számlázás, karaszalagok, stb), de ezeknek a költségeit természetesen le is vonják az általuk beszedett díjból, mielőtt a megbeszélt arányban a te részedet átadják belőle. Az sem kizárt, hogy egy adott díjért megkapod a helyet üresen és mindent te intézel, ők legfeljebb csak azt felügyelik, hogy minden rendben legyen. Nagyban függnek a megállapodás részletei attól is, hogy mennyire bíztok meg egymásban az elszámolást illetően. Ha százalékot kap egyik/másik fél a bevételből, akkor ugye fontos a bizalom, hogy tényleg annyi jegyeladást vall be a másiknak, aki eladja a jegyeket. Ha fix bérleti díja van a helynek és azt fixen megkapja az üzemeltető, utána kevésbé érdekli, hogy te honnan, hogyan teremted elő, csak fizess a megbeszéltek szerint.
Az sem utolsó kérdés, hogy ahhoz, hogy egy rendezvényen belépő díjat szedj, ahhoz kell valamilyen gazdasági társaság is, ami a bevételről nyugtát/számlát ad - vagy különben fizethetik a bírságokat a NAV-nak, ha véletlenül rajtakapják őket, mint a karácsonykor feketén dolgozó mikulást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!