Kezdőoldal » Szórakozás » Egyéb kérdések » Leírná. D nekem a dúr hangsoro...

Leírná. D nekem a dúr hangsorokat, és azoknak a párhuzamos molljait?

Figyelt kérdés
Járok zongorára, de én ezeket nem értettem sohe, és most le kell írnom őket.De, kérlek ne magyarázd csak írd mert én már elolvastam de nem marad bennem... :S
2010. szept. 11. 13:55
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

gesz-dúr - esz-moll

desz-dúr - b-moll

asz-dúr - f-moll

esz-dúr - c-moll

b-dúr - g-moll

f-dúr - d-moll

c-dúr - a-moll

g-dúr - e-moll

d-dúr - h-moll

a-dúr - fisz-moll

e-dúr - cisz-moll

h-dúr - gisz-moll

2010. szept. 11. 14:04
 2/8 A kérdező kommentje:
köszii! :):)
2010. szept. 11. 14:06
 3/8 A kérdező kommentje:
és hogy vannak benne a hangok? mert neten nem nagyon találom csak a c-dúrt..
2010. szept. 11. 14:09
 4/8 A kérdező kommentje:

valamit találtam le is írtam de csak 6-6 dúr-moll

c-dúr a-moll

d-dúr h-moll

e-dúr cisz-moll

g-dúr e-moll

a-dúr fisz-moll

h-dúr gisz-moll

Ez elég nem?

2010. szept. 11. 14:29
 5/8 anonim ***** válasza:

1. a hangok C-dúrban C-D-E-F-G-A-H-c. minden más hangnemben az alaphang a kezdőhang(mm A-dúrban A, D-dúrban D, stb.). minden hangsorban a hangok között ugyanaz a távolság(tehát független attól, h milyen dúrban vagy). a hangközök mindig 2 félhang, kivéve E-F és H-c nél, akkor csak egy. pl.: G-dúr=G-A-H-C-D-E-Fisz-G. onnan is tudhatod, hogy a zongorán az alaphangtól számított 3-4 és 7-8 között egymás mellett van a két billentyű, mindenhol máshol pedig 1 billentyű van közte.

mollnál más a hangok sorrendje, ott az alaphangtól számított 2-3 és 5-6-nál nincs közte billentyű, többinél van. az alaphang itt is ugyanúgy a skála kezdőhangja(esz-mollban esz, fisz-mollban fisz stb.).

2. elméletileg végtelen számú hangsor van. gyakorlatban azonban csak azokat hasznájuk, amit az előző kommentben írtam, mert a zongorán Fisz=Gesz(ugyanaz a billentyű, csak zeneelméletileg más, mert a fiszt alulról, a geszt felülről módosítod). egyébként ha még nem jársz nagyon profi zongorára/szolfézsra(márpedig nekem úgy tűnik, h nem:P), elég szokott lenni kb. Esz-dúrtól A-dúrig, de ezt jó volna megkérdezni(én 8-os zeneirodalomra járok, és még mindig bőven elég.

ha bármi kérdésed van még, írj:)

2010. szept. 11. 19:48
 6/8 A kérdező kommentje:
8 éve járok zongorára, de én mindig kiszámolgattam a hangokat, nem volt semmi gend, de most koppantam mert le kellett írnom :D
2010. szept. 11. 20:18
 7/8 anonim válasza:
Van egy akármilyen dúr, pl.:C-dúr. Menny le két hangot és kész. Ha jól számoltál A lett a hang. C H A. Ennyi!
2017. máj. 16. 18:17
 8/8 anonim válasza:
+Mivel A lett a hang tedd mögé hogy moll.
2017. máj. 16. 18:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!