Kezdőoldal » Szórakozás » Egyéb kérdések » Ha belevágnék egy youtube...

Ha belevágnék egy youtube csatornába, akkor lenne rá igény?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az utóbbi időben rengeteget gondolkoztam azon, hogy mi lenne, ha én magam is elindítanék egy youtube csatornát.

Viszont bátortalan vagyok.

Mármint nem a beszédben, mert abban profinak vallom magam, jobban inkább maga a fogadtatástól félek.

Meg van a terv, hogy mit szeretnék, és hogy miképpen valósítanám meg, csak az a fránya "mi van, ha nevetség tárgyává teszem saját magam" érzést nem tudom levetkőzni.

Lehet, hogy nagyképűnek fog hangzani, de tudom, hogy jól csinálnám.

Nem vlog videóznék, abszolút nem én lennék a középpont... mindössze "mesélő" lennék.

Megszálottan szeretem a megtörtént események taglalását, sok ilyen videót néztem már meg a platformon, viszont mindig találtam benne hiányosságokat vagy esetleg hibát. Én maximálisan elmondanám mindazt, amit tudhatunk az esetről illetve azt is amit csak feltételezhetünk. Képekkel, videókkal bizonyítva mident.

Nem találtam (eddig) még olyan videóst, aki 100%-osan átadta volna a történetet. (Persze, ha van és esetleg megosztanád velem, akkor szivesen megnézném.)

Azt előre leszögezném, hogy ezt csak hobbiként csinálnám. Nyugalom a kenyeremet mással keresem, viszont abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkám mellett áldozhatnék időt erre is.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Apropó; Boldog Újévet mindenkinek! :)

2022. jan. 3. 20:21
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Nem tudhatjuk, hogy te hogyan csinálnád. Lehet, hogy tényleg jobb lenne másokénál, de simán lehet, hogy hiába gondolod magad jobb beszélőnek, meg nagyobb tudásúnak, előfordulhat, hogy te már annyi mindent akarnál elmondani, ami egyszerűen túl sok. Nem biztos, hogy mindig segít, ha minden részletbe belemennek. Lehet, hogy te meg tudnád jobban csinálni, de nem biztos. Ahogy az is lehet, hogy mások sem azért hagynak ki dolgokat, mert nem tudják, hanem mert abba a megközelítésbe az már nem férne úgy bele, hogy ne vigye el a fókuszt arról, amit fontosnak tartanak átadni.

Maga a videó készítés sem olyan egyszerű művelet, mint sokan hiszik, ha elkezded csinálni, nagyon sok meglepetés érhet menet közben, amiket le kell küzdened. Nem lehetetlen, de azért érdemes felkészülni, hogy az első pár tucat, vagy akár pár száz videód sem lesz annyira kiforrott és tökéletes, mint azoké, akik már évek óta csinálják, begyakorolták a dolgokat, sok mindent rutinból csinálnak.

Ettől persze nem atomfizika, bárki meg tudja tanulni, ahogy már eddig is nagyon sokan meg tudták oldani. Csak ne lepjen nagyon meg, ha az első videóid messze nem olyanok lesznek, mint amire számítasz, pláne amilyet szeretnél.

A képernyőn szereplésre is ugyanez igaz. Eleinte furcsa, szokatlan, utálod. Aztán egyre jobban megszokod, egyre jobban megy. Sokat kell gyakorolni és meg lesz az eredménye. Főleg, ha rendszeresen visszanézed magad, kielemzed a hibákat, újragondolod, módosítasz. Igaz ez a beszédmódra, artikulációra, kiejtésre, bármire. Attól, hogy csak elképzeled, egyszer megpróbálod, nem megy, abbahagyod nem fogsz fejlődni.

A hagyományos tévés karrier mindenkinél úgy kezdődött egy időben, hogy már az újságíró iskola után, ahol elvben már mindent megtanult is csak írhatta valaki a híreket, amiket mások felolvastak. Aztán ha már kellő rutinja volt benne, előbb felkészítették, beszédtechnikából tréningezték, stb. és csak utána engedték, hogy néha-néha egy-egy rövid hírre külső helyszínről bejelentkezzen röviden. Amikor már ebben is volt kellő tapasztalata, utána hagyták csak hogy valaki híreket olvasson, vagy műsort vezessen, önálló interjúkat készítsen, stb. Ha a már eleve képzetten felvett tévéseknek komoly profi stábbal a hátuk mögött is csak komoly tanulás után megy jól, amit csinálniuk kell, ne gondold, hogy neked könnyebben, gyorsabban megy otthon egyedül. Ahogy azt se, hogy gyakorlás nélkül menni fog.

Kezdd el, csináld, gyakorold, tedd ki őket, fokozatosan egyre jobban fog menni és egy idő után lehet, hogy tényleg tudsz is jobbat csinálni, mint mások. Ha pedig sikerül és kellően kitartóan és sokáig csinálod, akkor egy idő után lehet, hogy lesz is annyi követőd, hogy megérje csinálnod. De még ha elképesztően jó is a tartalmad, akkor sem garantált, hogy az hirtelen mindenkit érdekelni fog és a YouTube algoritmus sem fog egyik napról a másikra felkapni és mások előtt ajánlani. Ezeket mind csak kitartó és rendszeres munkával lehet felépíteni.

A legtöbb YouTuber rövid távon kifullad, elfogy a témája, lelkesedése, megunja a beszólogató kommenteket, stb. Általában ez még jóval azelőtt bekövetkezik, hogy eljutna odáig, hogy igazán befusson és sikeres legyen. Így egyszerűen el sem jut addig, mert hamarabb elfogy a kitartás.

Engem egyébként ez a gyilkosos téma halálosan nem érdekel, de ettől mások még lehet, hogy zabálják, szóval ez ne vegye el a kedved. Nem az érdekes, hogy hány embert nem érdekel, hanem hogy akik megnézik, azoknak tetszik-e, amit csinálsz és hogyan tudod minél jobban csinálni.

Garancia viszont semmire nincs. Még ha nagyon jól csinálod, akkor sem biztos, hogy sikeres lesz. Ha sikeres lesz sem biztos, hogy meg is fog térülni. Ezek teljesen függetlenül működnek egymástól.

2022. jan. 5. 15:30
 12/12 anonim ***** válasza:

"bátortalan vagyok."

Ezért kell gyakorolni, hogy belejöjj.

"Mármint nem a beszédben, mert abban profinak vallom magam, jobban inkább maga a fogadtatástól félek."

"inkább maga a fogadtatástól félek" [...] "mi van, ha nevetség tárgyává teszem saját magam"

Na mégis mi van, ha nevetség tárgyává teszed magad? Itt is nevetséges a kérdésed, mégse tartasz tőle, hogy kinevetnek a kérdés miatt.

"nem csak a hangom kell, hanem ÉN MAGAM IS. Nekem ez a rémisztő."

Névtelenül, arctalanul könnyebb, az tény. De szerinted hányan ismernek téged fel azért, mert pár ember látja az arcod videókban? Mennyi az esélye, hogy pont velük találkozol valahol össze?

Gyakorolni kell, mint minden mást is. Kezdd el csinálni, vedd fel, szerkeszd meg, elemezd ki, hogy sikerült, mik a hibái, kezdd előről, csináld meg annyiszor, ahányszor kell.

Az első pár tucat-száz videód vacak lesz. Sőt látni se nagyon fogja senki. Egy csomóan vannak, akik nagyon akarják, hogy lássák a videóikat, reklámozzák ezerrel és mégse nézi párszáz embernél több. Sokan emiatt abba is hagyják.

Ne hidd, hogy a te videóid hirtelen tömegek fogják nézni csak úgy. Pont emiatt a beégéstől se nagyon kell félned, mert nem lesz ki előtt beégj. Eleinte csak azok látják majd, akiknek te mutatod meg. Még ők se biztos, hogy mind megnézik majd.

De eleinte nem is muszáj mindjárt publikálni a videóidat. Csináld csak magadnak kísérletezésként. Szokd az érzést, hogy kamerába beszélsz, hogy el kell mondanod a szövegedet.

"jövő mód, mert csak tervezem, hogy belevágok"

(Jövő időnek híjvák, nem módnak.) Ne csak tervezd, hanem kezdd el csinálni! Minél előbb, annál jobb. Minél tovább tervezgetsz, annál nagyobb a távolság az elképzeléseid és a tényleges eredmény között, emiatt annál nagyobb az esély a csalódásra is, amikor nem sikerül elsőre, másodikra, sokadikra sem tökéletesre megcsinálni.

"A beszédben valóban profi vagyok, abból élek, hogy beszélek vagy éppen beszédeket szerkesztek."

Nem derült ki, hogy mi is az, amit csinálsz, de azért nem árt tudni, hogy élőben beszélni egészen más, mint felvételen. A beszédek szerkesztése meg nagyon más, mint előadni a beszédeket. Ettől még persze lehetsz jó benne, hiszen hogy vitathatnánk azt, amiről nincs infónk.

De ha tényleg jó is vagy benne, akkor pláne nincs okod aggódni miatta. Ne halogasd! Kezdd el csinálni! Csinálj egy próbafelvételt, nézd meg hogy sikerült, javítsd ki a hibákat, aztán ismételd...

2022. jan. 11. 16:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!