Szerintetek mik a leggyakrabban használt fantasy klisék?
Sziasztok!
Kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy szerintetek mik a leggyakrabban használt fantasy sablonok?
Akármi szóba jöhet, az alap tünde, törp, ork fajoktól kezdve, a mágiáig illetve story elemekig. Stb.
Azok, amik már évezredek óta részei a történetmesélésnek.
Kiválasztott hős, halálból való feltámadás, természetfeletti segítők.
Klisék, de szerintem egy jó történet nem működik nélkülük, az emberi elme erre van ráállva.
Persze az, hogy ezek hogyan történnek meg, eléggé variálható.
Amit nem szoktak szeretni, amikor a hős életképtelen, indokolatlanul kedveli őt mindenki, mindig más menti meg, de a hős kapja az elismerést, ilyesmik.
Ha azért kérdezed, mert írnál, akkor olvasd el Az ezerarcú hőst, abban benne van az összes klisé, amit érdemes használni egy történet megalkotásakor.
Kicsit változtatnék a kérdésemen, klisék amiket szerettek illetve amiket kevésbé.
#1 csak kíváncsiságból kérdezem. Endless legends játszása után fogalmazódott meg bennem a kérdés látva, hogy milyen különleges fajokat tudtak megalkotni a készítők, de az alapvető elf, törp, ork stb. Fajokkal megalkotott fantasyvel sincs semmi problémám, sőt.
Válaszolva a saját kérdésemre
Amit szeretek:különböző fajok összeállnak a nagyobb gonosz ellen.
Amit kevésbé ha a sárkányok gonosz bestiáknak vannak beállítva.
-Ha pl 3 főszereplő van, két fiú, egy lány, és a főszereplő fiú összejön a lánnyal, a másik srác a legjobb haverja.
-Halott szülők
-Sunyi törpék
-Az egyszarvúak isteni lények
-A sárkányok gonoszak
-A fehér jó, a fekete rossz, stb.
1. Gonosz birodalom, gonosz nép. Amikor van nép/faj, aminek a jellemzője az, hogy gonosz. Minden tagjuk gonosz, általában a nagy rossz a történetben, általában rabszolgákat is tartanak.
2. A sárkányok gonoszok vagy bölcsek. Egyiket se szeretem. Azt se szeretem, ha csak gonoszok, de azt se, ha túl vannak fényezve.
3. A törpök kistermetűek. A mitológiában nem kicsik.
3
Az általad felsoroltak közül az első kettő az én történetembe is belekerült, viszont véletlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!