Kezdőoldal » Szórakozás » Egyéb kérdések » Mitől csinálja a dízel a...

Mitől csinálja a dízel a jellegzetes huhogó hangot, illetve hogy lehet elérni?

Figyelt kérdés
Normális válaszokat légyszi.

2021. nov. 7. 22:07
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Erre gondolsz?

https://www.youtube.com/watch?v=7FLcO-8WZd0&t=15s

Ha igen, akkor nem a dízel motor az oka hanem a turbófeltöltő.

A turbó a motort elhagyó gázokat (amik turbó nélkül a szabadba távoznának a kipufogón keresztül) felhasználja arra, hogy meghajtson egy turbinát, ami egy másik turbinához csatlakozik, ami levegőt szív be a külvilágból.

Szóval az egyik ponton kifújódik a benti meleg levegő a motorból de ez a kifújódás meghajt egy másik turbinát, ami beszívja a kinti, hidegebb levegőt (ami a hidegsége miatt sűrűbb is), amit a rendszer belevezet az égési térbe, ami hatékonyabb üzemanyag elégést eredményez, mert minél több az oxigén az égési térben, annál jobban ég az üzemanyag.

De mi van ha lelépsz a gázról? Lezár egy szelep, de a turbó továbbra is nyomatná a levegőt (mert hiába lépsz le a gázról, egy turbina nem fog egyik pillanatról a másikra megállni ha egyszer felpörgött) viszont hirtelen nincs hová és ilyenkor vagy visszaáramlik a levegő ott ahol bejött vagy egy külön erre a célra beépített szelep kiengedi a szabadba.

Ennek a szelepnek a hangjára gondolsz szerintem.

Nem vagyok szakértő, csak engem is érdekel a téma.

2021. nov. 8. 07:36
 2/3 A kérdező kommentje:
köszönöm, tehát egy lefújószeleppel megoldható?
2021. nov. 8. 15:24
 3/3 anonim ***** válasza:

Turbó. Ha nincs különösebb baja, akkor is van hangja, mivel sűríti a levegőt a motorba és a kipufogógáz nyomja kifelé.

[link]

2021. nov. 12. 19:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!