Mitől csinálja a dízel a jellegzetes huhogó hangot, illetve hogy lehet elérni?
Erre gondolsz?
https://www.youtube.com/watch?v=7FLcO-8WZd0&t=15s
Ha igen, akkor nem a dízel motor az oka hanem a turbófeltöltő.
A turbó a motort elhagyó gázokat (amik turbó nélkül a szabadba távoznának a kipufogón keresztül) felhasználja arra, hogy meghajtson egy turbinát, ami egy másik turbinához csatlakozik, ami levegőt szív be a külvilágból.
Szóval az egyik ponton kifújódik a benti meleg levegő a motorból de ez a kifújódás meghajt egy másik turbinát, ami beszívja a kinti, hidegebb levegőt (ami a hidegsége miatt sűrűbb is), amit a rendszer belevezet az égési térbe, ami hatékonyabb üzemanyag elégést eredményez, mert minél több az oxigén az égési térben, annál jobban ég az üzemanyag.
De mi van ha lelépsz a gázról? Lezár egy szelep, de a turbó továbbra is nyomatná a levegőt (mert hiába lépsz le a gázról, egy turbina nem fog egyik pillanatról a másikra megállni ha egyszer felpörgött) viszont hirtelen nincs hová és ilyenkor vagy visszaáramlik a levegő ott ahol bejött vagy egy külön erre a célra beépített szelep kiengedi a szabadba.
Ennek a szelepnek a hangjára gondolsz szerintem.
Nem vagyok szakértő, csak engem is érdekel a téma.
Turbó. Ha nincs különösebb baja, akkor is van hangja, mivel sűríti a levegőt a motorba és a kipufogógáz nyomja kifelé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!