Mely filmek/játékok/könyvek váltottak ki nálatok katarzist?
Nálam 3 van (olyan sorrendben írom, ahogy történtek):
- Requiem egy álomért
- Halálsoron
- Life is strange
Kommentárt nem írok hozzájuk, mert mindneki tudja, hogy miről van szó.
A lány 7 névvel: Inkább el sem mondom miről szól a könyv, csak el kell olvasni, már ha az embernek van gyomra hozzá.
La la land/kaliforniai álom: Alapjáraton nem szeretem a musicaleket de ez nagyon megfogott. Emlékszem, hogy a vége után órákig csak ültem és meredtem magam elé.
Freedom writers (diary)/saját szavak: Az egész filmet végigsírtam, a vége után pedig egy elmondhatatlan érzés, valami szomorú boldogság ült le reám.
Attack on Titan: Gyakorlatilag minden egyes nagyobb fordulata után azt üvöltöztem, hogy "MI A FRANC"
Golden Life/Arany élet, Band of brothers, The end of the f***ing world: Ezt a hármat pusztán azért szedtem ebbe mert a végignézésük után egy olyan elmondhatatlan nyugodtság ült le reám, hogy szinte napokig semmi nem tudott felizgatni.
!!! Spoiler veszély !!!
Akkor én is kifejtem kicsit.
Nálam ez a három kizárólag szomorúságot hagyott bennem. A Requiem egy álomért volt talán a legkönyebben emészthető, de Sara Goldfarb utolsó képzelgésén majdnem elsírtam magam.
A Halálsoron háromnegyedétől borzalmas érzésem volt, főleg a vége mikor Paul elviszi azt a nőt a faházikóba és megmutatja az egeret.
A Life is strange alapból nagyon köcsög egy játék. Az egész, mindig adott valami jót, amit szinte azonnal el vett és a földbe is tiport utána. Én azt hittem először, hogy csak egy iskolai tini dráma, több hónpaja egy bundle-ben jutottam hozzá aztán unatkoztam és kipróbáltam. AZ első fejezetben megtudtam, hogy a főszereplőnek van természetfeletti képessége, stb. Utána, ahogy folytattam egyre nagyobb és még rosszabb dolgok történtek. Aztán a végén kiderül, hogy teljesen mindegy, hogy mennyire próbálkozott Max, mert vagyű kukába doja az összes cselekedetét és barátját vagy megmenti Chloét.
Schindler listája.
Nem vagyok oda ezért a vallásos témakörért, de az a film tényleg iszonyatosan oda tud vágni.
A platform!
Fekete hattyú!
Viragok a padláson!
Halálsoron
A bőrömben
Szeress ha mersz
Merülések!
Sóhajok
Egy kosaras naplója
Mi
84 nyara
Tizenhárom
Ajánlom mindenkinek ezeket a filmeket! Nem írok semmiről semmit nèzzen utána ha akartok.
Filmek
A három félnótás (Three idiots) - szórakoztató módon meséli el az élet/oktatás nagy igazság(talanság)ait, felemelő nézni, amint az egyetemista karakterek az árral szemben mennek és igyekeznek bebizonyítani, hogy mindig létezhet alternatív forgatókönyv. Sokat merítettem belőle, és harmadszorra végignézve sem veszített semmit a katarzisából. Bátran ajánlom mindenkinek!
Madangeul naon amtak / A tyúk aki repülésről álmodott - dél-koreai rajzfilm, mely nálam még az alap regényt is überelte (pedig alapvetően könyvpárti vagyok). Ez a rajzfilm teljesen tisztában volt a "mese", mint platform hivatásával, a "mese" erejével okít a barátságra, a kitartásra, az önfeláldozásra. Szintén többször nézős, eddig még sosem tudtam megállni könnyek nélkül.
Bolti tolvajok / Manbiki kazoku - mondanivalóját tekintve sok hasonlóságot mutat az előbb említett rajzfilmmel, csak itt antropomorf karakterek helyett hús-vér embereket kapunk. Úgy tudtam nálam elérni a "katarktikus" élményt, hogy maga a film viszonylag hosszú, csendes és lassú lefolyású, mégis tökéletesen definiálta számomra, hogy mi egy család igazi feladata.
Egy lépéssel az angyalok mögött - középiskolába zárt anarchia, diktatúra, fiatalos jókedv és csajozás, ingadozás a vallási elhivatottság és az éteri fiatalság ereje között. Szerintem bárki tud azonosulni a látottakkal, ez is olyan film, amit egyszerűen mindenkinek látnia kellene, mert garantáltan erőt merítene belőle.
Könyvek
Az operaház fantomja - hasonló fokozott érzéseket váltott ki belőlem, mint a Szépség és szörnyeteg, viszont ez a történet inkább maradt a "realitás talaján", ha szabad így fogalmaznom, ergó az élet nem mindenkihez kegyes, ám a helyes cselekedetek által felül lehet kerekedni önmagunkon.
A homok asszonya - egy történet sem tudtam velem ennyire érzékletesen közölni a mindennapok fásultságát, az élet értelmetlenségét, vagy éppen azt, hogy egy állatias szintre leereszkedve, az alja munkát végezve is találhat az ember valamit, amivel előnyt szerezhet fogvatartóival szemben.
Hercegasszony voltam Teheránban - megfordult a fejemben, hogy jelen könyv kissé hatásvadász és talán túlzásba esett a szörnyűségek ecsetelésében. Ezért felkértem egy félvér ismerősömet, hogy olvassa el és véleményezze. Később közölte velem, hogy ő elhiszi a leírtakat, melyek valószínűleg túlzás nélkül írják le a perzsa felsőbb körök kívül arany, belül rothadó életét. Ez utóbbi felismerés azért rendesen odavágott az elolvasása után!
Játékok
Ni no kuni - nem vagyok egy nagy gamer, de ez a játék számomra fenomenális élményt nyújtott. Cuki szörnyecskék és mesebeli világ ide vagy oda, ami az alapszituációt vagy a végkifejletet illeti, aligha lehet könnyek nélkül végignézni/játszani. Rendkívül fájdalmas és szép történet egy gyerekről, aki megpróbálja visszahozni édesanyját a halálból.
Animék - az okokat részletezni nem fogom, mert fennállna a spoiler veszély, szóval csak felsorolom őket.
Shoujo kakumei Utena
Air
Banana fish
Generator Gawl
Ashita no Joe
Fantastic Children
Gungrave
Hotarubi no mori e
Kaiba
Kasei Yakyoku
Oban star racers
Terra e...
Vinland saga
A csíkos pizsamás fiú
Időhurok
A teljes igazság
A vizsga
Csillagok között
A fegyvertelen katona
A hullám
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!